Paplašinātā meklēšana
Meklējam vārīt.
Atrasts vārdos (51):
- vārīt:2
- vārīt:1
- vārīts:1
- apvārīt:1
- atvārīt:1
- davārīt:1
- ievārīt:2
- ievārīt:1
- izvārīt:1
- izvārīt:2
- novārīt:1
- novārīt:2
- pavārīt:1
- savārīt:2
- savārīt:1
- uzvārīt:2
- uzvārīt:1
- Svārīte:1
- Zvārīte:1
- vārītājs:1
- vārītava:1
- vārīties:1
- aizvārīt:1
- pārvārīt:1
- pievārīt:2
- pievārīt:1
- nevārīts:1
- pašvārīts:1
- pavārītis:1
- pusvārīts:1
- svārīties:1
- apvārīties:1
- atvārīties:1
- ievārīties:1
- ievārīties:2
- izvārīties:1
- izvārīties:2
- neizvārīts:1
- novārīties:2
- novārīties:1
- pavārīties:1
- pievārītēm:1
- savārīties:1
- savārīties:2
- uzvārīties:1
- uzvārīties:2
- aizvārīties:1
- ēstvārītāja:1
- pārvārīties:1
- pievārīties:1
- ēdienvārītāja:1
Atrasts vārdu savienojumos (5):
Atrasts skaidrojumos (377):
- Zvarīte Abavas labā krasta pieteka Tukuma novada Pūres pagastā, garums - 6 km; Zvāre; Zvārīte.
- plumpudings Anglijā tradicionāls Ziemassvētku ēdiens - audumā vārīts pudiņš no miltiem, olām, nieru taukiem, rozīnēm, garšvielām u. c., ko pasniedz ar rumu; cepts pudiņš (sacepums), kam liktas klāt rozīnes.
- apkvellēt Applaucēt, apvārīt.
- šķiedes Apšķīdušas novārītas kartupeļu šķēles vai kartupeļu biezputra ar nepilnīgi izšķīdušiem kartupeļiem.
- apvirt Apvārīt, virmot, tecēt, apšļakstīt.
- virtenis Apvārīts gaļas pīrādziņš.
- medziņš Ar maizi un medu vārīts dzēriens.
- karsēknis Ar miltiem uztumēts vārīts piens.
- bullīšputra Ar pienu savārīts jaunpiens.
- steļķe Ar pienu vārīta kartupeļu piezputra.
- kaksāputra Ar putraimiem vārīta tauku putra.
- nuņķi Ar smalkiem putraimiem kopā savārītas iekšas.
- rasols Aukstais ēdiens - salāti, kas gatavoti no vārītas vai ceptas gaļas, vārītiem dārzeņiem (piemēram, kartupeļiem, bietēm), olām un skābētiem vai marinētiem gurķiem, pievienojot krējumu vai krējumu ar majonēzi un garšvielas.
- ausēt Ausīt - ar koka karoti smeļot un lejot atpakaļ, dzesēt, lai nepārvārītu ēdienu.
- sildeit ķeiseli auzu miltu ķīseli vārīt.
- salsifija Auzu sakne - divgadīgs kurvjziežu dzimtas augs, saknes lieto pārtikā kā piedevu zupām, pīrāgu pildījumam un vārītas kā ziedu kāpostus.
- miltaiņš Bagāts ar cieti un vārītā veidā irdens (par kartupeļiem).
- mīkstbarība Barība (mājputniem), ko gatavo no miltiem ar pienu, piena sūkalām, gaļas buljonu vai ūdeni, piejaucot vārītus kartupeļus, sasmalcinātu sulīgo barību, zaļbarību, dzīvnieku valsts barību.
- beļašs Belašs – eļļā vārīts pīrāgs ar maltas gaļas pildījumu.
- biekiezis Biezi savārīts ēdiens.
- zirņu biezputra biezi savārīts zirņu ēdiens.
- bieķīze Biezi savārīts, negaršīgs ēdiens.
- atvārīt Biezu vai sāļu ēdienu, pielejot ūdeni, vārīt otrreiz.
- pākšņi Brandži - svaigi, ar pākstīm novārīti zirņi vai pupas.
- frikadeles Buljonā vārītas maltas gaļas lodītes.
- kamere Ceptas vai vārītas gaļas āda.
- svīdene Cepums no rudzu miltiem, taukos vārīts un krāsnī cepts.
- svīdenis Cepums no rudzu miltiem, taukos vārīts un krāsnī cepts.
- svīdiņš Cepums no rudzu miltiem, taukos vārīts un krāsnī cepts.
- digestors Cieši noslēdzams katls, kur lielā karstumā var izvārīt vaļējos katlos neizvārāmas vielas.
- servelāde cieti kūpinātas vārītas desas šķirne ar sīkiem speķa gabaliņiem.
- ievārījums Cukura sīrupā savārīti augļi vai ogas, kas paredzēti ilgstošai uzglabāšanai.
- šķīst Dalīties, jukt (piemēram, tiekot vārītam).
- pusjēls Daļēji, nepilnīgi izcepts, izvārīts, iekonservēts u. tml. (par pārtikas produktiem).
- pusmīksts Daļēji, nepilnīgi izvārīts, izcepts, izsautēts (par pārtikas produktiem).
- atvārīšana Darbība, process --> atvārīt (1).
- vārītājs Darītājs --> vārīt.
- žūrināt Daudz vārīt.
- cīsiņi Desu izstrādājums - no liesas gaļas izgatavotas tievas desiņas, kuras parasti lieto vārītā veidā.
- vārīts Divd. --> vārīt; verdošs.
- vārāms Divd. --> vārīt.
- raugeņa Dzēriens vai ēdiens, ko gatavo ieskābinot rudzu miltus, citreiz pievienojot arī speķi ar sīpoliem, vārītas pupas (skābajam variantam), žāvētus ābolus, cukuru, medu, kvasu (saldajam variantam).
- skābums dzēriens, kas pagatavots no rudzu miltiem un ūdens; Latgalē - zupa no kartupeļiem un maizes mīklas; Kurzemē - vārītu sūkalu nogulsnes.
- plepēt Dzirdami vārīties.
- plepināt Dzirdami vārīties.
- plepinēt Dzirdami vārīties.
- biga Džūkstē un Lestenē ēdiens no sadrupinātas, uzvārītas maizes, kam pieliek sāli un taukus.
- zirņu pikas ēdiens - no vārītu, sagrūstu zirņu (arī pupu), kartupeļu un taukvielu masas veidotas lodītes.
- žuljēns Ēdiens - sīki sagrieztas gaļas, zivju vai sēņu un dažādu piedevu (piemēram, krējuma, siera, garšvielu) cepta vai vārīta masa (parasti kā siltais priekšēdiens).
- sudrabbisīte ēdiens no maizes ar cukuru, kas aplieti ar vārītu ūdeni; bigūzis.
- spudiķi Ēdiens no smalkos gabaliņos sagrieztas govs gaļas, kas vārīta kopā ar iekšām.
- ruņģene Ēdiens no vārītām cūku iekšām un kājām.
- plaušu sēnes ēdiens no vārītām plaušām.
- pītenes Ēdiens no vārītiem un grūstiem zirņiem ar sīpoliem un kaņepēm.
- skulduris Ēdiens, biezputra ar vārītu cūkas asti un kājām.
- abēdas Ēdiens, kas ir gatavots no tikko kauta dzīvnieka, parasti cūkas, gaļas, piemēram, kāpostu zupa, trekna gaļa, vārītas aknas, ko ēd ar treknu gaļu; cūku bēres; apbēdas.
- salāti Ēdiens, kas ir gatavots, parasti no svaigiem vai vārītiem dārzeņiem, gaļas, zivīm, un kam ir pievienota mērce, etiķis, eļļa.
- murcavka Ēdiens, kas pagatavots no pienā iedrupinātas maizes un vārītiem kartupeļiem.
- suflē Ēdiens, ko gatavo no sasmalcinātas, saputotā olas baltumā ceptas vai vārītas gaļas, zivs, dārzeņiem.
- belašs Eļļā vārīts pīrāgs ar maltas gaļas pildījumu; beļašs.
- karstlīme Galdnieku līmes veids, ko lieto vārītu.
- kapele Gaļas zupa, kurai pievienoti atdzisuši vārīti kartupeļi.
- boģažiķ Gatavot, vārīt.
- stuļčuks gavēņa laika ēdiens, piestā sagrūsti novārīti šķēlēs sagriezti auksti kartupeļi ar linsēklu eļļu.
- sacivi Gruzīnu ēdiens no vārītas putna gaļas asā mērcē.
- iesavirties Iesākt vārīties.
- ievirt Ievārīt (parasti ievārījumu).
- zaurcevaķ Ievārīt čefīru.
- Svarīte Ievednes kreisā krasta pieteka Alūksnes novada Jaunannas pagastā, augštece Malienas pagastā, garums - 12 km; Svārīte.
- atskust Ilgāku laiku, daudz mizot (nevārītus kartupeļus).
- žurināt Ilgi cept vai vārīt (kādu nelielu daudzumu).
- sažulināties ilgi kaut ko vārīt vai ap kaut ko nodarboties.
- bļudzināt Ilgi vārīt ēdienu, ļaujot tam izšķīst un kļūt glumam.
- cieta ola ilgi vārīta ola.
- bleive Ilgi, bez aizdara vārīta zupa.
- puri Indiešu ēdiens: apaļi, plakani eļļā vai ghī (kausējot attīrīts sviests) vārīti plāceņi no kviešu miltiem; purī.
- čatnijs Indiešu ēdienu piedeva, ko gatavo no vārītiem vai svaigiem sasmalcinātiem augiem, augļiem, dārzeņiem un kas atkarībā no sastāvdaļām var būt skābs, sāļš, saldskābs, maigs vai ass.
- antidesma Indijas koku ģints vilkpieņu dzimtā; tā no lūku šķiedrām vērpj dzijas, bet novārītas lapas ir pretinde čūsku kodumam.
- uzplaucēt Īsu brīdi sautēt, vārīt.
- uzplukt Īsu brīdi vārīties.
- izšķīst Izjukt (piemēram, tiekot vārītam).
- aizvārīt Izsutināt, vārīt, novārīt.
- gradēt Iztvaicēt, sabiezināt sāļu šķīdumus gaisa iedarbībā; gradēšanu izdara sāls vārītavās (gradētavās).
- davirt Izvārīt (ko) papildus.
- piebuzīt Izvārīt (negaršīgu ēdienu, parasti zupu).
- izvirdināt Izvārīt.
- izvirināt Izvārīt.
- izvirt Izvārīt.
- savirt Izvārīt.
- ķuza Izvārīta un sasista ola.
- ķuze Izvārīta un sasista ola.
- aizsātināt Izvārītai putrai pieliet rūgušpienu, skābu krējumu.
- aizģērbt Izvārītai putrai pievienot piedevas; aizdarīt.
- grunči Izvārīti apgriezumi no žāvējamas cūkgaļas.
- kartupeļu šķīdnis izvārīti un sastampāti kartupeļi.
- nevārīts Jēls, tāds, kas nav vārīts.
- nošķorēt Kādu brīdi paturēt uz uguns (katlu ar novārītiem kartupeļiem, lai iztvaikotu atlikusī ūdens daļa).
- nokupināt Kādu brīdi vārīt, apvirināt.
- sapļupināt Kādu šķidrumu tik ilgi vārīt, ka kļūst biezs.
- abāds kaimiņiem aiznesta nevārīta gaļa "cūku bērēs".
- uzvārīt Karsējot panākt, ka (kas, parasti šķidrums) sāk vārīties.
- kvelds Karsts, novārīts.
- miltaini kartupeļi kartupeļi, kuri vārītā veidā ir irdeni.
- babka Kartupeļu sacepums ar gaļu; arī bieza taukos cepta nevārītu kartupeļu pankūka.
- kliceņi Klimpas, ko gatavoja no miežu, kviešu, retāk rudzu miltiem, vārītiem ar pienu vai gaļu; ķiļķēni.
- kločkas Klimpas, ko gatavoja no miežu, kviešu, retāk rudzu miltiem, vārītiem ar pienu vai gaļu; ķiļķēni.
- klučkas Klimpas, ko gatavoja no miežu, kviešu, retāk rudzu miltiem, vārītiem ar pienu vai gaļu; ķiļķēni.
- kiļķeni Klimpas, ko gatavoja no miežu, kviešu, retāk rudzu miltiem, vārītiem ar pienu vai gaļu.
- pamiltināties Kļūt mazliet miltainākam (par novārītiem sausiem kartupeļiem, tos kratot, valstot katlā).
- uzvārīties Kļūt tādam, kurā kas sāk vārīties (par trauku).
- žozefīne Konditorejas izstrādājums - lapu mīklas un vārītā krēma kūka ar dažādu veidu pildījumu un garnējumu; šīs kūkas gabaliņš.
- pamiltināt Kratot, valstot (katlu ar novārītiem sausiem kartupeļiem), padarīt (tos) mazliet miltainākus.
- miltināties Kratot, valstot kļūt miltainam, miltainākam (par novārītiem sausiem kartupeļiem).
- doktordesa Krievijā un citās bijušajās padomju republikās populāra vārītu desu šķirne; tā ir sava veida zema tauku satura desa, tāpēc to uzskata par diētisku produktu.
- botvina Krievu nacionālais ēdiens, ko pagatavo no kvasa, vēžiem, gurķiem, cieti novārītām olām un skāba krējuma.
- ķūči Kūču vakars - arī kūķu jeb ķūķu vakars - Ziemassvētku priekšvakars, kad tika vārīts un ēsts īpašs ēdiens: grūdenis jeb zīdenis ar cūkas ausi, saukts arī par kūķi vai ķūķi.
- samiltināt Kustinot, kratot katlu ar izvārītiem sausiem kartupeļiem, padarīt (tos) miltainus.
- tunlaiks Laiks, kamēr cūkgaļa tiek gatavota (cepta, vārīta).
- čurināties Lēnām uzkarsēt; īsu brīdi vārīt.
- virmināt Lēnām vārīt (katlā uz vājas uguns).
- pamurīt Lēnām vārīt uz plīts katlā.
- žīrināt Lēnām vārīt.
- pusvārēm Līdz galam neizvārīts, pusvārīts.
- izvārtināt Likt izvārīties; panākt, ka izvārās.
- mizināt Lobīt (vārītas pupas).
- jēms Lopbarības veids: ar pelavām savārīti milti.
- jēmas Lopu barība: ar pelavām savārīti milti; pretīgs sauss vai slapjš mistrs.
- drova Lupatas, avīzes, ko cietumnieki izmanto lai kamerā uzvārītu tēju.
- čušāt Ļti ilgi un lēnām vārīt.
- bujabesa Marseļas zivju zupa: ūdenī vai baltvīnā novārītas, ar ķiplokiem, pētersīļiem, safrānu u. c. garšvielām pagatavotas zivis.
- ķulduri Mārtiņdienas ēdiens, vārītas vistu un zosu kājas.
- apvārīt Mazliet pavārīt.
- mīksta ola mazliet vārīta ola.
- paķinkāt Mazliet, neilgu laiku stampāt (vārītus kartupeļus, gatavojot kartupeļu biezputru - "ķinku").
- pelmenis Mazs, ar gaļu pildīts neraudzētas mīklas veidojums, ko ēd, novārītu ūdenī, arī ceptu.
- mīceklis Mīcītu vārītu kartupeļu, zirņu, pupu biezputra.
- mīceknis Mīcītu vārītu kartupeļu, zirņu, pupu biezputra.
- mīcene Mīcītu vārītu kartupeļu, zirņu, pupu biezputra.
- mīcenis Mīcītu vārītu kartupeļu, zirņu, pupu biezputra.
- ļekainis Mīksta masa no sasmalcinātiem (vārītiem) kartupeļiem, ogām, sēnēm u. tml.
- dzersis Miltu padzēriens (visbiežāk vārīts) govīm vai citiem mājlopiem.
- novārīties Mutuļot, vārīties, neauglīgi pļāpāt.
- ļurdzēt Mutuļot, vārīties.
- ļurdzīt Mutuļot, vārīties.
- ļurgt Mutuļot, vārīties.
- škurmulis Ne cepts, ne vārīts, tāds, kam lietas neiet no rokas.
- apvirdas Nedaudz apvārītas sēnes.
- apvirināt Nedaudz pavārīt.
- baranka Nedaudz vārīts un pēc tam cepts baltmaizes mīklas izstrādājums, kam ir gredzena forma.
- pakūsāt Nedaudz, mazliet mutuļot, burbuļot, vārīties.
- suslis Negaršīgs dzēriens; vārīts piens ar alu; silta kafija bez cukura; slikta pārtika.
- pavārīt Neilgu laiku, mazliet vārīt.
- teftelis Neliels apaļš vai iegarens vārītas, apceptas maltas gaļas veidojums, kas ir ēdams ar mērci.
- trihīna Nematožu klases trihinellu ģints suga ("Trichinella spiralis"), veltņtārpi, kas parazitē zīdītājos; cilvēka organismā var nokļūt ar inficētu un nepietiekami izceptu vai izvārītu cūkas vai meža dzīvnieku gaļu, kāpuri iekļūst muskulatūrā un rada organisma saslimšanu ar trihinelozi, pret kuru nav efektīvu ārstniecības līdzekļu.
- rūšrāceņi Nemizoti novārīti kartupeļi.
- jēlums Nepietiekami izcepta, izvārīta daļa ēdiena.
- pajēls Nepilnīgi, daļēji izcepts, izvārīts u. tml.
- penka Nevārītas olas saturs.
- cēlumi Nevārītas teļa vai aitas iekšas, ķidas.
- ķēķi No asinīm un miltiem vārītas klimpas; ķeķi.
- ķeķi No asinīm un miltiem vārītas klimpas.
- kristālmasa No attīrīta, iebiezināta cukura sīrupa vārīta pārsātinātas koncentrācijas masa, kurā, pievienojot kristalizācijas centrus (pūdercukuru), veidojas cukura kristāli.
- birziens No bīdelētiem miltiem vārīta putra ar pienu.
- birzs No bīdelētiem miltiem vārīta putra ar pienu.
- birzums No bīdelētiem miltiem vārīta putra ar pienu.
- rolāde No cūkgaļas (parasti cūkas galvas) gatavota vārīta, presēta rulete ar olu, dārzeņu vai citu produktu pildījumu; veltnis.
- piķis No darvas, vaska, taukiem, sēra un citām sastāvdaļām savārīts vielu maisījums, ko izmanto, piemēram, kāda materiāla stiprības palielināšanai, tā aizsargāšanai no mitruma.
- kūce No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā; kūķes.
- kūķas No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā; kūķes.
- kūči No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā.
- kūķes No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā.
- tarteletes No irdenas mīklas izcepti plācenīši, apkaisīti ar cukuru un aplikti ievārītiem augļiem.
- bukstinputra No kartupeļiem un putraimiem vārīta biezputra.
- bukstiņputra No kartupeļiem un putraimiem vārīta biezputra.
- trinīšputra No kartupeļiem un putraimiem vārīta biezputra.
- saute No lauku augiem (balandas, gārsas, nātres u. c.) vārīts ēdiens.
- sautes No lauku augiem (balandas, gārsas, nātres u. c.) vārīts ēdiens.
- sauts no lauku augiem (balandas, gārsas, nātres u. c.) vārīts vai krāsnī sautēts ēdiens.
- ķilāputra No maizes mīklas vārīta biezputra.
- ķile No maizes mīklas vārīta biezputra.
- ķilputra No maizes mīklas vārīta biezputra.
- kilāputra No maizes un mīklas vārīta biezputra.
- krupnieks No miežu putraimiem vārīta šķidra putra ar pienu vai gaļu.
- biga No miltiem un piena savārīta putriņa, ko ēda pie gaļas vai kartupeļiem.
- kamas No neraudzētas kviešu miltu mīklas vārīti pīrādziņi, parasti ar gaļas pildījumu.
- pantags No olām, miltiem, gaļas gabaliņiem savārīts ēdiens.
- dižais sviests no paniņām neatdalīts sviests, ko ēda kopā ar vārītiem kartupeļiem; baltais sviests
- baltais sviests no paniņām neatdalīts sviests, ko ēda kopā ar vārītiem kartupeļiem.
- iejavine No rūgušas maizes mīklas (iejavas) vārīta skāba kartupeļu zupa ar pienu.
- iejavs No rūgušas mīklas vārīta putra.
- musinama biezputra no smalkiem miltiem ar maziem speķa gabaliņiem vārīta bieza putra.
- žagariņi No stingras mīklas veidoti, taukvielā vārīti cepumi, kas pēc vārīšanas atgādina žagaru nastiņu.
- sklidonis no vārītiem rāceņiem izspiests un izvārīts kukulītis.
- zirņpika No vārītiem, samīcītiem zirņiem un piedevām izveidota neliela apaļa pika.
- knēdelis No vārītu kartupeļu masas vai mīklas pagatavota liela, parasti pildīta, klimpa.
- noblaiskot Noblaiskot sēnes - izspiest ūdeni no vārītām sēnēm.
- salaupīt Nomizot (daudz novārītu kartupeļu).
- apskust Nomizot (daudzus, visus nevārītus kartupeļus, daudzas, visas nevārītas saknes).
- noskust Nomizot (nevārītus kartupeļus, nevārītas augu saknes).
- aplaupīt Nomizot (piemēram, vārītus kartupeļus, pupas, olas).
- putināt noņemt putas no gaļas zupas, kad tā sāk vārīties.
- novirināt Novārīt, izvārīt.
- novirt Novārīt.
- novirināties Novārīties.
- uzlikt Novietot (trauku ar ko) silt, vārīties (parasti uz plīts); novietot (ko traukā) silt, vārīties (parasti uz plīts).
- gaļas milti olbaltumvielām bagāts barības līdzeklis – novārīti, izkaltēti un samalti pārtikai nederīgie gaļas atgriezumi un dzīvnieku iekšējie orgāni; izmanto putnu, cūku, arī jaundzīvnieku ēdināšanai, galvenokārt kombinētās spēkbarības sastāvā.
- daskust Pabeigt mizot (nevārītus kartupeļus).
- pasalināt Padarīt saldāku (iesalu), uzlejot vārītu ūdeni.
- paeļja Paelja - spāņu ēdiens, gatavots no vārītiem rīsiem ar safrānu kopā ar dārzeņiem, vistas gaļu, zivīm u. c. jūras produktiem.
- pašķīst Pajukt (piemēram, tiekot vārītam).
- paskust Pamizot (nevārītus kartupeļus).
- klesis Par biezu savārīts ēdiens, arī cūku ēdiens.
- klepsis Pārāk biezi savārīta putra, īpaši, kad kartupeļi izšķīduši.
- izblinst Pārāk mīksti izvārīties, bet vēl neizšķīst.
- plančka Pārāk šķidri izvārīta putra.
- varīte Parasti savienojumos "ar varītēm", "ar vārīti", "par varītēm", "pa varītēm", "par vārīti": ar varu, visiem spēkiem; pārvarot (kāda, kā) pretestību; vārē.
- sažļudzināt pārvārīt, vārot izšķīdināt.
- pārvirt Pārvārīt.
- savirt Pārvārīt.
- izļurbt Pārvārīties; izļurbēt.
- pārvirt pārvārīties.
- atvirt Pārvārīties.
- izļurbēt Pārvārīties.
- izļurēt Pārvārīties.
- padukurēt Pastampāt (vārītus kartupeļus).
- svilpene Pašķidra tauku putra; ar taukiem vārīta putraimu putra; skābā putra no rudzu miltiem.
- pavirt Pavārīt.
- vārījums Paveikta darbība, rezultāts --> vārīt (1).
- vārījums Paveikta darbība, rezultāts --> vārīt (2); vārot gatavotais produkts, viela.
- piestaravēt Piecept, pievārīt (pietiekami, daudz).
- pieskust Piemizot (nevārītus kartupeļus pietiekami, daudz).
- batviņi Pienā vai taukos vārītas biešu lapas.
- kūčys piestā no sēnalām "apgrūzti" izžāvēti un izvārīti miežu graudi.
- pievirt Pievārīt (pietiekami, daudz).
- pītiņš Pītenes - ēdiens no vārītiem un grūstiem zirņiem ar sīpoliem un kaņepēm.
- plompudiņš Plūmpludiņš - vārīts pudiņš no miltiem, olām, nieru taukiem, rozīnēm, garšvielām u. c.
- brandži Pļaujas jeb Jumja dienas ēdiens - ūdenī novārītas zirņu vai pupu pākstis.
- bujabēze Provansiešu nacionālais ēdiens; ūdenī vai baltvīnā novārītas zivis ar garšvielām.
- purī Puri - indiešu ēdiens: apaļi, plakani eļļā vai ghī (kausējot attīrīts sviests) vārīti plāceņi no kviešu miltiem.
- puspļepans Pusgatavs, neizvārīts (par biezputru).
- pūtele Pūtelis - vārītu, izžāvētu un tad samaltu auzu, miežu, rudzu, kviešu, zirņu biezenis; ēdiens, ko ēda vasaras laikā pie siļķes vai cita stiprāka ēdiena.
- pūtēlis Pūtelis - vārītu, izžāvētu un tad samaltu auzu, miežu, rudzu, kviešu, zirņu biezenis; ēdiens, ko ēda vasaras laikā pie siļķes vai cita stiprāka ēdiena.
- balta putra putra ar lielu piena piedevu, arī putra, kas vārīta pienā.
- mizo Putra no vārītām japāņu pupām, sāls un vārītiem rīsiem.
- zila putra putra, kas vārīta ūdenī ar mazu piena piedevu vai tikai ūdenī.
- ķezlis Putrai līdzīga, ilgi vārīta zupa.
- aspiks Receklis, želejveida masa, kas rodas sabiezējot šķidrumam, kurā vārīta gaļa, kauli, zivis.
- atvārīties Refl. --> atvārīt.
- izvārīties Refl. --> izvārīt 1(1); tikt izvārītam.
- izvārīties Refl. --> izvārīt 1(2).
- novārīties Refl. --> novārīt (1); tikt novārītam.
- novārīties Refl. --> novārīt (3); tikt novārītam.
- pārvārīties Refl. --> pārvārīt (1); tikt pārvārītam.
- pavārīties Refl. --> pavārīt; tikt pavārītam.
- pievārīties Refl. --> pievārīt(1); tikt pievārītam.
- pievārīties Refl. --> pievārīt(4); tikt pievārītam, parasti neviļus, negribēti.
- savārīties Refl. --> savārīt 1(1); tikt savārītam.
- olgriezis Rīks vārītu olu sagriešanai šķēlēs.
- rūši Rūšrāceņi - nemizoti novārīti kartupeļi; ar visu mizu pelnos cepti kartupeļi.
- žeirāt Sagatvot vāju dzērienu (piemēram, alu), vārīt šķidru zupu.
- žeirēt Sagatvot vāju dzērienu (piemēram, alu), vārīt šķidru zupu.
- žeirēties Sagatvot vāju dzērienu (piemēram, alu), vārīt šķidru zupu.
- pīte Sagrūstu novārītu zirņu pika ar sīpoliem, sāli un citām piedevām.
- uzvārīties Sākt vārīties (par šķidrumu, dzērienu, ēdienu u. tml.); vāroties iegūt, parasti ātri, vēlamo gatavības pakāpi.
- aizgarot Sākt vārīties.
- Cēzara salāti salāti, kuru sastāvā ir salātu lapas. mīksti vārītas olas, ķiploki, Vusteras mērce, citronu sula, olīveļļa, parmezāna siers, ķiploku grauzdiņi, sāls, pipari (var būt papildināti ar vistas gaļu, šķiņķi vai sēnēm).
- salina Sāls vārītava, vieta, kur iegūst vārāmo sāli iztvaicējot jūras, sāls ezera vai sālsavotu ūdeni.
- sardele Samērā resna īsa desa, ko parasti lieto vārītā veidā.
- saķinkāt Sastampāt, saspaidīt (izvārītus kartupeļus, gatavojot kartupeļu biezputru - ķinku).
- ievārīt Savārīt (biezāku).
- savirt Savārīt (daudz).
- savārīties Savārīt 1(2) sev.
- sažulināt savārīt daudz ēdamā.
- pļēpēt Savārīt kaut ko šķidru par pabiezu.
- sabļudzināt savārīt līdz izšķīšanai.
- sačurēt Savārīt, ilgstoši vārot sabiezēt.
- savirt savārīties (vāroties izzust vai zaudēt sākotnējo izskatu).
- saļurēt Savārīties.
- ķēpulis Savārīts biezenis.
- lecināts piens savārīts sarūdzis piens, kas atdalīts no sulas.
- zaļbriedes Savās pākstīs vārītas pupas.
- zuntēšana Sena kāzu paraža - naudas lasīšana ar pavārnīcu priekš barības vārītājas, pēc pusdienas iedošanas, viesiem vēl pie galda sēdot.
- mērcputriņa Sens latviešu ēdiens: pašķidra biezputriņa, ko gatavo no ūdenī vai pienā (arī abu maisījumā) savārītiem bīdelētiem miltiem un pārlej ar grauzdētiem cūku taukiem un mazos gabaliņos sagrieztu taukumu; pasniedz pie sausiem kartupeļiem vai maizes, dažreiz kopā ar ceptu siļķi.
- ķaulēt Sist (piem., vārītas olas).
- patikšķināt olas sist ar vienas vārītas olas galu pret otras olas to pašu galu un pārbaudīt, kura ola izturīgāka.
- skrūšķēt Skanēt skaņām, kas rodas kožot, graužot kaut ko cietu (piemēram, nevārītus zirņus).
- skrūšķas Skaņas, kas rodas kožot, graužot kaut ko cietu (piemēram, nevārītus zirņus).
- skrimšķis Skrimslis; mīksts kauls no vārītas gaļas.
- sačalgot Slikti izvārīt (ēdienu).
- meka Slikti izvārīta biezputra.
- marmelāde Stingra, ar cukuru savārīta augļu vai ogu masa.
- savirināt Stipri savārīt (parsti pienu).
- mutuļot Stipri vārīties, radot burbuļus, tvaikus.
- mutuļāt Stipri vārīties, radot tvaika mutuļus.
- svīdiņa Svīdenis - cepumi (plāceņi) no rudzu miltiem, taukos vārīti un krāsnī cepti.
- švilpene Svilpene - ar taukiem vārīta putraimu putra.
- žļanga Šķidri izvārīts, ūdeņains ēdiens.
- putra Šķidrs vai pusšķidrs ēdiens no putraimiem vai miltiem, kas vārīti ūdenī vai pienā, vai arī ūdenī ar piena piedevu.
- šķiede Šķiedenis - no kartupeļiem savārīts biezenis.
- šķiedens Šķiedenis - no kartupeļiem savārīts biezenis.
- šķaidiņi šķiedes - apšķīdušas novārītas kartupeļu šķēles vai kartupeļu biezputra ar nepilnīgi izšķīdušiem kartupeļiem.
- pusceluloze Šķiedrvielas materiāls, kas iegūts, ar attiecīgām ķimikālijām vārītu koksnes šķeldu mehāniski sašķiedrojot dažāda veida iekārtās; šķiedrvielas iznākums 55-85%.
- īss Tāds (ēdiens, parasti zupa), kas vārīts nelielā ūdens daudzumā.
- pusvārīts Tāds, kas ir iesākts vārīt, bet nav izvārīts.
- jēls Tāds, kas nav cepts, vārīts, konservēts u. tml. (par pārtikas produktiem, parasti par gaļu, olām).
- jēls Tāds, kas nav pilnīgi izcepts, izvārīts, iekonservēts u. tml.
- pļekains Tāds, kas satur maz cietes un vārītā veidā nav irdens (par kartupeļiem).
- pļekaiņš Tāds, kas satur maz cietes un vārītā veidā nav irdens (par kartupeļiem).
- pļekans Tāds, kas satur maz cietes un vārītā veidā nav irdens (par kartupeļiem).
- pašvārīts Tāds, kas vārīts mājās; pretstats: rūpnieciski ražots.
- pākšaiņš Tāds, kas vārīts pākstīs, neizlobīts (par pupām).
- pākstains Tāds, kas vārīts pākstīs, neizlobīts (par pupām).
- pākstaiņš Tāds, kas vārīts pākstīs, neizlobīts (par pupām).
- izvāres Tas, kas izvārīts, kas vārot palicis pāri.
- vāreklis Tas, kas tiek vārīts, gatavots ēšanai.
- vārekls Tas, kas tiek vārīts, gatavots ēšanai.
- virums Tas, kas tiek vārīts, ir izvārīts (parasti ēdiens, arī vira).
- krēpeles Taukos un sviestā vārīts mīklas izstrādājums, parasti bumbiņu formā.
- krēpeļi Taukos un sviestā vārīts mīklas izstrādājums, parasti bumbiņu formā.
- fritēt Taukos vārīt vai cept.
- krēpele Taukos vārīts pīrāgs.
- taukotā biezputra tauku ūdenī vārīta biezputra.
- sadegt Tiekot ceptam, vārītam pārliecīgā karstumā, sabojāties, parasti pilnīgi, kļūt nelietojamam (par pārtikas produktiem).
- sašķīst Tiekot vārītam, sadalīties, pārvērsties mīkstā masā, parasti pilnīgi.
- pāršķīst Tiekot vārītam, sašķīst, izšķīst.
- apvārīties Tikt apvārītam.
- ūdenspelde Trauks ar verdošu ūdeni (ķīmiskajās laboratorijās), kurā novieto otru trauku ar sildāmo vielu; ikdienas dzīvē tiek lietota tādu ēdienu sildīšanai, kurus pašus nedrīkst vārīt.
- kartupeļūdens Ūdens, kurā ir vārīti kartupeļi.
- glits Ūdeņains (vārīts kartupelis).
- uz gāzes uz gāzes pavarda (piemēram, vārīt).
- sautējums Uz lēnas uguns nelielā šķidruma daudzumā vārīta gaļa, saknes; šādā veidā gatavots ēdiens.
- novārīt Uzvārīt (parasti ūdeni).
- zamuķiķ Uzvārīt, pagatavot.
- zavariķ Uzvārīt, pagatavot.
- aizvārīt Uzvārīt.
- uzvirināt Uzvārīt.
- izavirties Uzvārīties.
- novārīties Uzvārīties.
- uzvirst Uzvārīties.
- karsēklis Uzvārīts jaunpiens.
- karsēknis Uzvārīts jaunpiens.
- karseknis Uzvārīts jaunpiens.
- karsiens Uzvārīts jaunpiens.
- miltināt Valstīt, kratīt (katlā tikko izvārītus sausus kartupeļus, lai tie kļūtu miltaināki).
- sapļepēt vārīt līdz sabiezē, kļūst bieza.
- izvārīt Vārīt un pabeigt vārīt (veļu).
- bļindīt Vārīt, vārīties.
- zilcdesa Vārīta desa, ko gatavo no vārītas gaļas, vārītām cūku vai liellopu kājām, galvām, mēlēm u. c.
- pusmīkstā ola vārīta ola ar mīkstu dzeltenumu.
- jāņpiens Vārītā pienā iedrupināts biezpiens; vārīts piens ar biezpiena vai rūgušpiena piedevu; šāds ēdiens gatavots Jāņu vakarā un parasti ēsts silts.
- sautenis vārītā ūdenī plaucētas pelavas vai lapas kā lopbarība.
- pluči vārītas klimpas.
- sausi kartupeļi vārīti kartupeļi, kurus pēc atdalīšanas no ūdens apžāvē tā, ka tie kļūst sausi.
- lakači vārīti, neskābēti kāposti.
- novārīties Vārīties un pabeigt vārīties.
- tējas desa vārīto desu šķirnes desa; tējdesa.
- ūdens kliņģeris vārīts un pēc tam cepts neliels baltmaizes mīklas kliņģeris.
- verdots Vārīts, vārīties.
- savārīt Vārot pagatavot (ko), vārot panākt, ka (tas) iegūst vēlamo gatavības pakāpi; izvārīt (1).
- uzvārīt Vārot panākt, ka (dzēriens, ēdiens u. tml.), parasti ātri, iegūst vēlamo gatavības pakāpi; arī izvārīt.
- novārīt Vārot panākt, ka (kas) iegūst vēlamo gatavības pakāpi; izvārīt.
- ievirt Vārot uzsūkties, ievārīties (2).
- vaišvādeva Vēdiskajā rituālā visiem dieviem vienlaikus pasniedzams ēdiens, kas vārīts bez sāls un sviesta piedevām.
- davārīt Vēl kaut ko pievārīt (papildus).
- izkūsēt Verdošam izvirt, pārvārīties, pārplūst pāri.
- izkūsot Verdošam izvirt, pārvārīties, pārplūst pāri.
- izkūsāt Verdošam izvirt, pārvārīties, plūst pāri; izkūsēt.
- antivitamīni Vielas ar vitamīniem līdzīgu ķīmisko struktūru, kuras spēj izspiest no bioķīmiskām reakcijām vitamīnus, izraisot vielmaiņas traucējumus, visbiežāk - avitaminozes; atrodas jēlās zivīs, nevārītās olās, paparžaugos, purvu kosā, baltajā amoliņā u. c.
- vārijiens Vienreizēja paveikta darbība --> vārīt; tas, kas ir izvārīts.
- pončiks Virtulis, eļļā vārīts rauga mīklas pīrādziņš.
- ķēķine Virtuves strādniece, vārītāja.
- Kūķu vakars Ziemassvētku priekšvakars, kad tika vārīts un ēsts īpašs ēdiens: grūdenis jeb zīdenis ar cūkas ausi.
- ziepnieks Ziepju vārītājs, gatavotājs; ziepenieks.
- ziepenieks Ziepju vārītājs, gatavotājs; ziepnieks.
- badene Zupa no ūdenī vārītiem sagrieztiem kartupeļu, burkānu un sacepta speķa gabaliņiem ar nelielu piena un tauku piedevu.
- zupains Zupā vārīts.
- aspika Želejveidīga masa, receklis, kas rodas noteiktu vielu iedarbībā, sabiezējot šķidrumam, kurā vārīta (cepta, sutināta) gaļa, kauli, zivis.
vārīt citās vārdnīcās:
MLVV
LLVV
MEV