Paplašinātā meklēšana
Meklējam gaļa.
Atrasts vārdos (56):
- gaļa:1
- gaļaks:1
- augaļa:1
- nagaļa:1
- negaļa:1
- pogaļa:1
- rogaļa:1
- gaļains:1
- aitgaļa:1
- akngaļa:1
- bārgaļa:1
- bingaļa:1
- cūkgaļa:1
- jērgaļa:1
- kaķgaļa:1
- miegaļa:1
- smīgaļa:1
- spīgaļa:1
- šīrgaļa:1
- teļgaļa:1
- zvigaļa:1
- kogaļas:1
- bļurgaļa:1
- draugaļa:1
- vēršgaļa:1
- zilcgaļa:1
- zirggaļa:1
- zvaigaļa:1
- zvaigaļa:2
- apagaļam:1
- apegaļam:1
- bezgaļas:1
- gaļaslops:1
- gaļasmuša:1
- aitesgaļa:1
- cepešgaļa:1
- halālgaļa:1
- košergaļa:1
- nemiegaļa:1
- sivēngaļa:1
- šķērsgaļa:1
- štērsgaļa:1
- tītargaļa:1
- atpagaļam:1
- atpegaļam:1
- Magaļaižs:1
- pogaļains:1
- aukstāgaļa:1
- krecelgaļa:1
- marmorgaļa:1
- gaļasmašīna:1
- gaļaspriede:1
- vienkājgaļa:1
- aukstaisgaļa:1
- muzikantgaļa:1
- lielgabalgaļa:1
Atrasts vārdu savienojumos (38):
- aitas gaļa
- aukstā gaļa
- aukstasiņu gaļa
- baltā gaļa
- gaļas (iz)cirtējs
- gaļas bullis
- gaļas marmorējums
- gaļas milti
- gaļas mušas
- gaļas pēpulis
- gaļas produkti
- gaļas ražošanas cikls
- gaļas subprodukti
- gaļas tārpi
- gaļas un kaulu milti
- gaļas virziena mājdzīvnieku šķirnes
- jaunlopa gaļa
- jēra gaļa
- kā caur gaļas mašīnu izlaists
- kā jēla gaļa
- kārtaina gaļa
- lāna gaļa
- liekā gaļa
- lielgabalu gaļa
- liellopa gaļa
- liesās gaļas iznākums
- maltas gaļas bifšteks
- matu gaļa
- muzikantu gaļa
- ne tik, cik vistas kājai (arī kājā) gaļas
- sētas gaļa
- šilts gaļa
- smalkā gaļa
- teļa gaļa
- tik cik vistas kājā gaļas
- vērša gaļa
- vienkāju gaļa
- zaļa gaļa
Atrasts skaidrojumos (587):
- apbēda Abēda - svaigi kautas cūkas gaļas ēdiens, gan zupa, gan arī cepta gaļa; skābu kāpostu zupa ar svaigu cūkas gaļu un aknām, ar vai bez miežu putraimiem.
- aitesgaļa Aitas gaļa.
- aitgaļa Aitas gaļa.
- jērgaļa Aitas gaļa.
- aitcepetis Aitas gaļas cepetis.
- šašliks Aitas, arī liellopu, cūkas gaļas ēdiens, ko gatavo, cepot nelielus, uz iesma uzdurtus gaļas gabalus ogļu siltuma starojumā.
- aitkopība Aitu audzēšana gaļas, vilnas, kažokādu iegūšanai; attiecīgā lopkopības nozare.
- kurdjukaitas aitu šķirņu grupa; gaļas-tauku virziena rupjvilnas un pusrupjvilnas šķirņu aitas, kurām krustu rajonā ir tauku maiss - kurdjuks.
- asinssviests Aizdars no gaļas sālījuma.
- sarkansviests Aizdars no gaļas sālījuma.
- Herefordas govis angļu gaļas govju šķirne, sarkanbrūnas, ar baltu galvu un baltām kājām.
- burgers Apaļa baltmaizīte ar plakanu maltas gaļas kotleti vidū; hamburgers.
- rundalis Apaļš rausis no rudzu miltu mīklas, taukiem un gaļas.
- apcepums Apcepta, apbrūnināta virsējā kārta (gaļai, maizei u. tml.).
- flambēt Apliet ēdienu (parasti gaļas ēdienu, desertu) ar spirtu, degvīnu vai konjaku un aizdedzināt to, lai alkohols sadeg, bet garšvielas iesūcas ēdienā.
- smacenis appelējusi gaļa.
- kveldināt Apstrādāt ar verdošu ūdeni (gaļas produktus, piemēram, mēli, aknas, plaušas).
- ļeperis Apvalstīts gaļas gabals.
- virtenis Apvārīts gaļas pīrādziņš.
- DFD sindroms apzīmējums cūkgaļas kvalitātes raksturošanai – stresa faktoru iedarbībā gaļā glikoze ir ierobežota un pienskābes ir maz.
- sukāt Ar īpašu rīku atdalīt pogaļas (parasti liniem), tīrīt no piemaisījuma un līdzināt (linus, kaņepājus u. tml.).
- sotē ar mērci pārliets cepts vai mērcē sautēts zivju vai gaļas ēdiens.
- gavēšana Ar reliģiskiem priekšstatiem saistīta ticīgo atteikšanās no jebkura ēdiena vai kāda produkta (gaļas, zivīm, piena produktiem); izplatīta visās konfesijās; protestantismā, izņemot anglikānismu, nav obligāta.
- ātrais klopsis ar sīpoliem sacepta gaļa.
- pariljada argentīniešu ēdiens - uz oglēm cepta gaļa.
- harčo Asa liellopu vai aitas gaļas zupa ar rīsiem, skābām plūmēm, sīpoliem un ķiplokiem.
- kaimānzivs ASV dienvidos izplatīta zivju suga, ar slaidu līdakai līdzīgu ķermeni 1-1,5 m garumā, ko sedz cieša ganoīdzvīņu sega, plēsīga, gaļa nevērtīga.
- atgaļot Atbrīvot ādu no gaļas.
- atpogaļāt Atdalīt pogaļas (liniem).
- atpogaļot Atdalīt pogaļas (liniem).
- pogaļāt atdalīt pogaļas no liniem.
- kukurot Atdalīt pogaļas no liniem.
- plesēt Atdalīt pogaļas no liniem.
- sasukāt Atdalīt pogaļas un tīrīt linus no piemaisījumiem.
- apagaļam Atpakaļ; atpagaļam.
- bekons Ātraudzīgas šķirnes īpaši barota cūka, kurai ir cauraugusi gaļa ar plānu speķa kārtu.
- aberdinangusi Ātraudzīgu gaļas govju šķirne.
- prekosaitas Ātraudzīgu smalkvilnas un gaļas aitu šķirne.
- atšķēlums Atšķeltas koksnes gabals kokmateriāla resgaļa zonā; rodas mežmateriālu sagatavošanas un apstrādes laikā.
- lopkautuve Attiecīgais cehs, nodaļa (piemēram, gaļas kombinātā).
- sausauglis Auglis (piemēram, pāksts, pogaļa), kam pilnīgas gatavības stadijā mezokarpijs ir sauss (plēvains vai ciets).
- karnozinūrija Augsta karnozīna koncentrācija urīnā, var rasties pēc gaļas ēšanas vai seruma karnozināzes deficīta gadījumā.
- fileja Augstākā labuma gaļa (liemeņa mugurdaļa bez kauliem).
- filejs Augstākā labuma gaļa no muskuļa abpus kautķermeņa mugurkaulam.
- spudiņš Aukstā gaļa no lopu iekšām, kājām un galvas, kopā ar kartupeļiem.
- recenis Aukstā gaļa, galerts.
- studine Aukstā gaļa, galerts.
- studinis Aukstā gaļa, galerts.
- studzenis Aukstā gaļa, galerts.
- studzinis Aukstā gaļa, galerts.
- studziņš Aukstā gaļa, galerts.
- spudiņi Aukstā gaļa, pagatavota no teļa vai sivēna galvas un kājām, pieliekot garšvielas.
- okroška Aukstā zupa, ko gatavo no maizes kvasa, gaļas, olām, krējuma un citām piedevām.
- rasols Aukstais ēdiens - salāti, kas gatavoti no vārītas vai ceptas gaļas, vārītiem dārzeņiem (piemēram, kartupeļiem, bietēm), olām un skābētiem vai marinētiem gurķiem, pievienojot krējumu vai krējumu ar majonēzi un garšvielas.
- pastēte Aukstais ēdiens, ko gatavo no gaļas, zivīm vai citiem produktiem, tos samaļot, pēc tam tiem pievienojot garšvielas un tos saputojot viendabīgā masā.
- švarma Austrumnieku (ēģiptiešu) virtuves ēdiens: plānās strēmelītēs sagriezta un sacepta gaļa, kas sajaukta ar ceptiem sīpoliem un tomātiem; maisījumu pasniedz maizes kabatiņās; kebabs.
- basturma Austrumnieku ēdiens - kaltētas vai ceptas gaļas šķēles.
- kebabs austrumnieku ēdiens: nelieli gaļas, zivju un dārzeņu gabaliņi, kas cepti uz iesma.
- piti Azerbaidžāņu ēdiens - jēra gaļas zupa ar kartupeļiem, zirnīšiem un zaļumiem.
- blanmanžē Baltās gaļas galerts.
- bami Bami gorengs - indonēziešu ēdiens; vistas gaļas un nūdeļu sacepums.
- mājas vista Bankivas vistu modifikācija ("Gallus gallus f. domestica"), pasaulē \~250 šķirņu, mājputns olu un gaļas iegūšanai.
- mīkstbarība Barība (mājputniem), ko gatavo no miltiem ar pienu, piena sūkalām, gaļas buljonu vai ūdeni, piejaucot vārītus kartupeļus, sasmalcinātu sulīgo barību, zaļbarību, dzīvnieku valsts barību.
- beļašs Belašs – eļļā vārīts pīrāgs ar maltas gaļas pildījumu.
- bačiņa Biešu vai runkuļu lapu (retāk balandu) zupa (ar putraimiem, piena, krējuma vai gaļas piedevām).
- bešamele Bieza mērce, kas gatavota no piena vai saldā krējuma, olām un miltiem; mērce gaļai, zivīm u. c. ēdieniem.
- bubulmercis Biezputras veida ēdiens no putraimiem, kartupeļiem un gaļas.
- Biržagols Biržgaļa muiža, kas atradās Rēzeknes apriņķa Bērzgales pagastā.
- bluzne Bluzme - liesa liellopu gaļa.
- briežkopība Briežu audzēšana galvenokārt gaļas un ādu ieguvei; attiecīgā lopkopības nozare.
- gjuvečs Bulgāru ēdiens; sautēta cūkas vai jēra gaļa ar dārzeņiem un rīsiem.
- kebabčeta Bulgāru virtuves ēdiens - grilētas maltas gaļas desiņas ar kartupeļu un dārzeņu piedevu.
- frikadeles Buljonā vārītas maltas gaļas lodītes.
- midatoksīns C~6~H~13~NO~2~, indīgs ptomaīns, kas izdalīts no sapuvušas gaļas.
- kārtaina gaļa cauraugusi gaļa.
- cauraudzīte Cauraugusi gaļa.
- bekons Cauraugusi, īpaši barotas cūkas gaļa.
- kūpinātava Celtne, ierīce (zivju, gaļas produktu) žāvēšanai dūmos.
- cepetis Cepeškrāsnī vai krāsnī cepts (retāk sautēts) paliels gaļas gabals.
- cepešgaļa Cepetim paredzēta gaļa.
- cepets Cepetis - uz uguns vai cepeškrāsnī cepts medījums, arī gaļas (piemēram, cūkgaļas) gabals.
- hamburgers Cepta gaļas šķēle ar piedevām starp apaļmaizītes divām daļām.
- rostbifs Cepta liellopu gaļas šķēle ar neizceptu vidu.
- kamere Ceptas vai vārītas gaļas āda.
- atkukulis Ciema kukulis (maize, gaļa utt.), ko deva līdzi kāzu viesiem prombraucot.
- slapsna Cieta un sīksta gaļa.
- slāpsna Cieta un sīksta gaļa.
- garoza Cieti sacepusi ārējā kārta (piemēram, gaļai).
- tandori Cilindrisks māla pavards Ziemeļindijā un Pakistānā; ēdiens (lielākoties cāļa gaļa, kas turēta īpašā marinādē), kas gatavots uz šāda pavarda; marinēta gaļa, kas cepta ļoti karstā cepeškrāsnī.
- veģetārietis Cilvēks, kas apzināti uzturā lieto galvenokārt augu valsts produktus un pilnībā atsakās no gaļas (bet atkarībā no uzskatiem, var lietot zivis, olas vai piena produktus).
- miesnieks Cilvēks, kas nodarbojas ar gaļas pirmapstrādi; arī gaļas tirgotājs.
- izcirtējs cilvēks, kas sadala kautķermeni noteikta veida gaļas gabalos (piemēram, pārdošanai)
- gaļas (iz)cirtējs cilvēks, kas sadala kautķermeni noteikta veida gaļas gabalos (piemēram, pārdošanai).
- kanibālisms Cilvēku gaļas ēšana (izpildot rituālu vai bada laikā).
- skrīpsti Cīpslaina gaļa.
- skrimstalaines Cīpstalaina gaļa, piemēram, locītavās.
- cērpuļi Cirpuļi - taukos sacepināti dažādi cūkgaļas sīkumi, tai skaitā speķis, nieres.
- cirpšļi Cirpuļi - taukos sacepināti dažādi cūkgaļas sīkumi, tai skaitā speķis, nieres.
- cūkgaļa Cūkas gaļa.
- tutursla Cūkas gaļas mugurkaula gabals.
- tuturslis Cūkas gaļas mugurkaula gabals.
- čukra Cūkas gaļas treknums.
- cūkmiesa Cūkgaļa.
- granči Cūkgaļas atliekas pēc tauku tecināšanas.
- grandži Cūkgaļas atliekas pēc tauku tecināšanas.
- kilbasi Cūkgaļas desas.
- melmenis Cūkgaļas filejas gabals.
- PSE sindroms cūkgaļas kvalitātes raksturojums, kas nozīmē, ka gaļā ir paaugstināts pienskābes līmenis, izmainījusies gaļas struktūra un olbaltumvielu īpašības; parādās stresa faktora rezultātā.
- sāltiņš Cūkgaļas un miltu ēdiens.
- zvagulis Cūknātru (vīrceļu) dzimtas ģints ("Rhinanthus"), lakstaugs ar dzelteniem ziediem, plakanu četrdaļīgu kausu, kurā nogatavojušās pogaļas, piemēram, vējā, skan, \~50 sugu, Latvijā konstatētas 4 sugas.
- veronika Cūknātru (vīrceļu) dzimtas ģints ("Veronica"), viengadīgs vai daudzgadīgs lakstaugs, arī puskrūms, kuram raksturīgs auglis - sirdsveida pogaļa un kuru arī kultivē kā krāšņumaugu.
- cūkkopība Cūku audzēšana gaļas ieguvei; attiecīgā lopkopības nozare.
- apbēdas Cūku bēres; arī mielasts (cūkgaļa ar kāpostiem), ko rīko pēc cūkas nokaušanas.
- gaļas marmorējums cūku un liellopu gaļas struktūra, kas parādās gaļā, ja intramuskulāro tauku saturs ir ap 5%.
- panadela Čehu virtuve ēdiens - vēršgaļas zupa ar plānām pankūku sloksnītēm.
- Amerikas ceļotājbalodis čeļotājbaložu suga ("Ectopistes migratorius"), 19. gs. Amerikā izplatīts baložu dzimtas putns, ko medīja gaļai, tipisks bara dzīvnieks, kas iznīka mežu izciršanas un prēriju uzaršanas rezultātā; pēdējais īpatnis nobeidzās 1914. gadā Cincinati zooloģiskajā dārzā.
- kribināt Dalīt nost (ar zobiem) gaļas paliekas (no kaula); grauzt.
- krubināt Dalīt nost (ar zobiem) gaļas paliekas (no kaula); grauzt.
- liesums Daļa (gaļas gabalam, kautķermenim), kas nesatur taukumu.
- treknums Daļa (gaļas gabalam, kautķermenim), kas satur daudz tauku; taukums (1); arī speķis.
- taukums Daļa (gaļas gabalam, kautķermenim), kas satur daudz tauku; treknums (1); arī speķis.
- kserofāgija Daļējs gavēnis, atturēšanās no gaļas, buljona un sulīgiem augļiem.
- semiveģetārisms Daļējs veģetārisms - uzturs kurā tiek izslēgts kāds noteikts gaļas veids, piemēram, "sarkanā gaļa", un tiek lietota cita veida gaļa.
- šnicelis Dauzītas teļa gaļas cepetis no sāngabala (kotletes); šnicele.
- krokete Dažādu (piemēram, gaļas, dārzeņu) attiecīgi sagatavotu produktu masas apaļš vai iegarens veidojums.
- draugaliņa Dem. --> draugaļa.
- gaļele Dem. --> gaļa.
- gaļīte Dem. --> gaļa.
- miegaļiņa Dem. --> miegaļa.
- pogaliņa Dem. --> pogaļa.
- kapātā desa desa, kas gatavota no kapātas gaļas.
- cīsiņi Desu izstrādājums - no liesas gaļas izgatavotas tievas desiņas, kuras parasti lieto vārītā veidā.
- kuteris Desu ražošanā - mašīna gaļas sasmalcināšanai un sajaukšanai ar citiem desu masas komponentiem.
- kutteris Desu ražošanā - mašīna gaļas sasmalcināšanai un sajaukšanai ar citiem desu masas komponentiem.
- gaļas produkti desu, gaļas konservu, pusfabrikātu un kulinārijas izstrādājumi.
- štērsgaļa Diafragma; šķērsgaļa.
- merčelis Diezgan biezs ēdiens no pērļu miežiem, kartupeļiem un kūpinātas gaļas.
- stirakacejas Divdīgļlapju augu dzimta, kokaugi ar ziediem, kur auglenīca tikai apakšdaļā sadalīta 3-5 apcirkņos, lapas ar veselu vai zāģzobotu malu, auglis - kaulenis vai pogaļa, kādas 110 sugas Amerikā un Austrumāzijā.
- vijolīte Divdīgļlapju klases dilēniju apakšklases rinda ("Violales"), kokaugi, lakstaugi ar vienkāršām, veselām, pamīšus, retāk pretēji sakārtotām lapām, auglis pogaļa, 9 dzimtas, 103 ģintis, \~2300 sugu, izplatīti gk. tropu un subtropu joslās.
- podostēmi Divdīgļlapju klases rožu apakšklases rinda ("Podostemales"), sīki ūdensaugi, ziedi atveras virs ūdens, auglis - pogaļa, tropos, gk. Dienvidamerikā, 1 dzimta.
- govs dobradžu dzimtas tauru sugas domasticēts atgremotājs lauksaimniecības dzīvnieks ("Bos primigenius f. taurus"), kuru audzē piena, gaļas, ādas un citu izejvielu ieguvei.
- draudzenīša Draugaļa.
- draugala Draugaļa.
- draugale Draugaļa.
- draugalene Draugaļa.
- laškrāsa Dzeltenīgi sārta (laša gaļai raksturīga) krāsa.
- skrimstala dzīslaina gaļa.
- zoofaģija Dzīvnieku gaļas lietošana pārtikā.
- sarkoterapija Dzīvnieku gaļas u. c. audu ekstraktu lietošana terapijā.
- steiks Ēdiens - cepta (parasti liellopa) gaļas šķēle.
- šnicele Ēdiens - cepta, saplacināta, iegarena gaļas šķēle, arī šāds maltas vai kapātas gaļas veidojums.
- kotlete Ēdiens - cepts, retāk sautēts, parasti saplacināti ieapaļš, veidojums no maltas vai kapātas gaļas.
- eskalops Ēdiens - īpaši sagatavotas gaļas šķēles no (cūkas, vērša) vidukļa vai pakaļkājas mīkstuma.
- sīpolsitenis Ēdiens - izdauzītas, ar sīpoliem saceptas liellopu gaļas šķēles.
- viltotais zaķis ēdiens - maizes klaipam līdzīgs veidojums no maltas gaļas un piedevām, parasti krāsnī cepts.
- circinis Ēdiens - sagriezti un sacepti gaļas, speķa gabaliņi.
- žuljēns Ēdiens - sīki sagrieztas gaļas, zivju vai sēņu un dažādu piedevu (piemēram, krējuma, siera, garšvielu) cepta vai vārīta masa (parasti kā siltais priekšēdiens).
- vinegrets Ēdiens - sīki sagrieztu dārzeņu, gaļas vai zivju maisījums, kam pievienotas piedevas, garšvielas.
- ķeizaršnicele Ēdiens - sviestā cepta, saplacināta, iegarena teļa gurna gaļas šķēle, kas atbilstoši pagatavota.
- ļuļa kebabs ēdiens no aitas maltās gaļas: nelielas kotletes vai desiņas ar pikantām piedevām un garšvielām.
- ūluoknis ēdiens no piena, olām, cūkgaļas un bīdelētiem miltiem; ūlaknis.
- zīdenis Ēdiens no pupām, zirņiem, grūstiem miežu graudiem un žāvētas cūkgaļas; arī grūdenis (1).
- grūstenīca Ēdiens no pupām, zirņiem, grūstiem miežu graudiem un žāvētas cūkgaļas; zīdenis; grūdenis (1).
- zīdiens Ēdiens no pupām, zirņiem, grūstiem miežu graudiem un žāvētas cūkgaļas.
- plovs Ēdiens no rīsiem un gaļas, dārzeņiem, augļiem ar dažādu garšvielu piedevām.
- kamis Ēdiens no sagrūstiem zirņiem ar cūkgaļas taukiem.
- azū Ēdiens no smalki sagrieztas gaļas asā mērcē.
- spudiķi Ēdiens no smalkos gabaliņos sagrieztas govs gaļas, kas vārīta kopā ar iekšām.
- kus-kus Ēdiens Ziemeļāfrikā, gatavots no kviešu graudiem, sakņaugiem un ceptas gaļas ar pikantu mērci, pasniedz kā pamatēdienu vai kopā ar augļiem kā desertu; kuskuss.
- abēdas Ēdiens, kas ir gatavots no tikko kauta dzīvnieka, parasti cūkas, gaļas, piemēram, kāpostu zupa, trekna gaļa, vārītas aknas, ko ēd ar treknu gaļu; cūku bēres; apbēdas.
- salāti Ēdiens, kas ir gatavots, parasti no svaigiem vai vārītiem dārzeņiem, gaļas, zivīm, un kam ir pievienota mērce, etiķis, eļļa.
- ragū Ēdiens, kas ir pagatavots no sīki sagrieztas sautētas gaļas vai dārzeņiem.
- gulašs Ēdiens, kas pagatavots no apceptiem un sautētiem gaļas gabaliņiem.
- čirpatiņas Ēdiens, kas satur izkausētas taukas gaļas pārpalikumus pēc tauku noliešanas.
- maltas gaļas bifšteks ēdiens, ko gatavo no ovālā formā izveidotas maltas liellopu gaļas masas.
- suflē Ēdiens, ko gatavo no sasmalcinātas, saputotā olas baltumā ceptas vai vārītas gaļas, zivs, dārzeņiem.
- sitenis Ēdiens, ko gatavo no šķēlēs sagrieztas un ar gaļas āmura palīdzību izdauzītas gaļas.
- ukšele Ēdiens, miltu biezputra ar nelieliem gaļas gabaliņiem.
- belašs Eļļā vārīts pīrāgs ar maltas gaļas pildījumu; beļašs.
- sausa maize ēšanai paredzēta maizes šķēle, gabals, kam nav uzziestas, uzliktas piedevas (piemēram, sviests, gaļa).
- Draugolis ezers Cēsu novada Vecpiebalgas pagastā, platība - 3,4 ha; Draugaļa ezers; Draugoļa ezers; Draugoļu ezers.
- fahita Fajita - meksikāņu ēdiens: strēmelēs sagriezta grilēta asa gaļa.
- farse Faršs - samalta gaļa.
- varse Faršs - samalta gaļa.
- varsis Faršs - samalta gaļa.
- favroles Favroles vistas - gaļas vistu šķirne.
- faverola Francijā selekcionēta gaļas dējējvistu šķime (pēc Faverolas pilsētas nosaukuma).
- frikaseja Frikasē - gaļas sautējums.
- frikasejs Frikasē - gaļas sautējums.
- žļugans Gabals (gaļas).
- klimšķis Gabals (maizes vai gaļas).
- zilce Galerta receklis (bez gaļas).
- zilcgaļa Galerts no nekvalitatīvas gaļas; gaļas receklis.
- drebenis Galerts, aukstā gaļa; drebene.
- auksteklis Galerts, aukstā gaļa.
- drebene Galerts, aukstā gaļa.
- marmorgaļa gaļa ar sevišķu garšu no īpaši audzētiem liellopiem, kurai raksturīgi vienmērīgi intramuskulārie tauki starp muskuļu šķiedrām, kas atgādina marmora rakstu.
- pepa Gaļa bez kauliem, liesā jeb muskuļu gaļa.
- sētas gaļa gaļa pie plēves, kas atdala plaušas no kuņģa.
- meat Gaļa, gaļas ēdiens.
- teļa gaļa gaļa, ko iegūst no 14 dienu līdz 3 gadu veciem abu dzimumu teļiem.
- jaunlopa gaļa gaļa, ko iegūst no 3 mēnešus līdz 2 gadus veciem bullīšiem, kastrētiem bullīšiem un līdz 3 gadus vecām telēm vai pirmpienēm.
- jēra gaļa gaļa, ko iegūst no abu dzimumu jēriem līdz gada vecumam.
- aitas gaļa gaļa, ko iegūst no aitām, teķiem un auniem, kas ir vecāki par 1 gadu.
- liellopa gaļa gaļa, ko iegūst no govīm, vēršiem un telēm, kas vecākas par 3 gadiem.
- halālgaļa Gaļa, kuras lietošanu pārtikā atļauj islāma noteikumi; gaļa, kas iegūta no dzīvnieka, kurš ir nokauts atbilstoši islāma noteikumiem.
- pepis gaļa.
- desu mīkla gaļas desu pildāmā masa.
- tartars Gaļas ēdiens, kas pagatavots no samaltas vai smalki sasmalcinātas liellopu gaļas, to pasniedz ar jēlas olas dzeltenumu (saglabājot dzeltenuma formu neizjukušu), kuru pārkaisa ar melnajiem pipariem; bieži pasniedz arī ar dažādām citām garšvielām, nosaukums dažkārt tiek vispārināts arī uz citiem neapstrādātas gaļas vai zivju ēdieniem.
- pemikans Gaļas konservi no sīki sasmalcinātas gaļas, kas sapresēta kopā ar taukiem.
- gaļas tārpi gaļas mušu vai līķu mušu kāpuri.
- steks gaļas šķēle; arī bifšteks; steiks.
- šorthorņi gaļas vai gaļas un piena govju šķirne; izveidota Lielbritānijā 18. gs.; šorthorņu govis.
- atlaupeņu zupa gaļas zupa ar ar putraimiem un kartupeļiem.
- bumbiņas Gaļas, zivju, arī saldais ēdiens, kas veidots apaļu lodīšu jeb bumbiņu formā; apaļas formas mīklas, gaļas u. tml. veidojumi.
- zaķskābeņaugi Gandreņu rindas dzimta, viengadīgi un daudzgadīgi lakstaugi, retāk puskrūmi, koki, liānas ar staraini vai plūksnaini saliktām lapām, ziedi kārtni, pieclocekļu, auglis - pogaļa.
- nomala Gareniski zāģēta baļķa malējais dēlis, kam vienā pusē atstāts koka tievgaļa apaļums; nomalis.
- acibels Garšviela, asa piedeva gaļas ēdieniem, ko iegūst vārot bārbeļu pulvera mērci ar sarkanajiem pipariem un sāli.
- garbuze Gaskoņas zupa no dārzājiem un gaļas.
- kombinētā virziena govju šķirnes govju šķirņu grupa – govis, kas ražo divu veidu produkciju – pienu un gaļu, tomēr tās kā piena, tā gaļas ražošanā atpaliek no specializētajām piena un gaļas govīm.
- čanahi Gruzīnu ēdiens - jēra gaļas un dārzeņu sautējums.
- sudžuks Gruzīnu ēdiens - saulē kaltētas liellopu gaļas ruletes, basturmas, maigāka variācija, kuras apvalciņš gatvots no ķiplokiem.
- sacivi Gruzīnu ēdiens no vārītas putna gaļas asā mērcē.
- iespeķot Ielikt, iespiest speķa, arī sīpolu, ķiploku, burkānu gabaliņus īpaši iegrieztās vietās (cepamā, sautējamā gaļas gabalā).
- mangals ierīce šašliku un jebkuras uz iesma uzdurtas gaļas cepšanai; grila panna (Vidusāzijā un Kaukāzā).
- korma Indiešu virtuves ēdiens - garšvielās cepta gaļa vai dārzeņi mērcē.
- žāvētava Īpaša celtne, telpa, vieta, arī ierīce (gaļas produktu, zivju) žāvēšanai dūmos; kūpinātava.
- desa īpaši sagatavota (piemēram, gaļas, subproduktu) masa, kas iepildīta dzīvnieku zarnās, celofānā u. tml.
- befstroganovs Īpaši sagatavotas (strēmelēs sagrieztas, apceptas un sautētas) liellopa gaļas ēdiens.
- stroganovs Īpaši sagatavotos (strēmelēs sagrieztas, apceptas un sautētas, parasti liellopa) gaļas ēdiens.
- Šropšīras aitas īsvilnas gaļas aitu šķirne ar pussmalku vilnu; izveidota Anglijā 18.-19. gs.
- Sautdaunsu aitas īsvilnas gaļas aitu šķirne.
- risoto Itāliešu ēdiens no rīsiem, tomātu pastas, sīpoliem, siera, dārzeņiem un maltas gaļas vai zivs; rizoto.
- minestrone Itāļu virtuvē iecienīta bieza zupa ar dārzeņiem, rīsiem vai makaroniem un citām sastāvdaļām (gaļa, garšaugi, pupiņas u. c.), kā arī Parmas sieru un pesto mērci.
- karpačo Itāļu virtuves ēdiens - ļoti plānas liellopu u. c. gaļas šķēles, ko garnē ar salātu lapām, sieru u. tml.; "carpaccio".
- cakāns Izcirsts gaļas gabals ar kauliem tajā.
- činkatas Izkarsētas taukas gaļas atlikumi pēc tauku noliešanas, kam pievienoti pipari un sīpoli.
- cirkulīši Izkarsētas taukas gaļas atlikumi pēc tauku noliešanas, kam pievienoti pipari un sīpoli.
- izcīpslot Izņemt cīpslas, atdalīt cīpslas no gaļas, aknām u. c.
- grunči Izvārīti apgriezumi no žāvējamas cūkgaļas.
- izvitēt Izžāvēt (parasti gaļas izstrādājumus).
- zaļa gaļa jēla gaļa.
- lāna gaļa jēla, mīksta gaļa.
- omofāgs Jēlas gaļas ēdējs.
- zomoterapija Jēlas sasmalcinātas gaļas vai gaļas sulas lietošana terapijā.
- bešbarmaks Jērgaļas ēdiens ar miltu piedevu.
- manati Jūrassirēnu dzimta, lieli zīdītāji (parasti ķermeņa garums - \~4 m, masa - \~200 kg), dzīvo tropu un subtropu joslās okeānu un jūru piekrastēs, arī saldūdeņos, fitofāgi (ēd aļģes), 3 sugas, medīti gaļas un tauku ieguvei, tagad kļuvuši reti.
- knikucis Kāds lielāks gabals (gaļas vai maizes).
- abāds kaimiņiem aiznesta nevārīta gaļa "cūku bērēs".
- komas Kami - pīrādziņi no neraudzētas kviešu mīklas, parasti ar gaļas pildījumu.
- komi Kami - pīrādziņi no neraudzētas kviešu mīklas, parasti ar gaļas pildījumu.
- hache Kapāta gaļa.
- hachis Kapāta gaļa.
- tahīnas Kāpuru mušas, divspārnaini, radniecīgi gaļas mušām, kukaiņi, dēj oliņas uz citu kukaiņu kāpuriem un kūniņām un uz to barības, kāpuri iznīcina kukaiņus; izmatoja kaitēkļu apkarošanai.
- carpaccio Karpačo - itāļu virtuves ēdiens, ļoti plānas liellopu u. c. gaļas šķēles, ko garnē ar salātu lapām, sieru u. tml.
- bureks Kārtainais pīrāgs ar sāļu pildījumu (gaļa, siers, biezpiens u. tml.), ēd karstu; izplatīts Balkānu tautu virtuvē.
- ņecka Kas bezvērtīgs (piem., drēbju skranda, gaļas atgriezums).
- švertis Kaujamlopa gaļas ceturtā daļa.
- švertne Kaujamlopa gaļas ceturtā daļa.
- švertnis Kaujamlopa gaļas ceturtā daļa.
- hašs Kaukāziešu virtuves ēdiens: trekna jēra gaļas zupa.
- traļļi Kausēti cūkgaļas tauki ar gaļas gabaliņiem.
- krimsla Kaut kas apgrauzts, ēdiena paliekas; skrimslis; dzīslaina gaļa.
- resgaļa ieplīsums koka gāšanas laikā radusies plaisa; gāšanas plaisa, kas redzama stumbra resgaļa virsmā un turpinās garenvirzienā; tā rodas, ja lieto nepareizus koka nozāģēšanas paņēmienus.
- aizzāģējums koka resgalī izzāģēts trijstūrveida robs koka gāšanas virziena pusē, kas sekmē tā krišanu vēlamajā virzienā un novērš resgaļa plīsumu; tieviem kokiem to izdara ar seklu iezāģējumu.
- stīna Koka sālstrauks; ozola muca ar biezām sienām gaļas sālīšanai.
- stīnis Koka sālstrauks; ozola muca ar biezām sienām gaļas sālīšanai.
- kapbaļķis Koka stumbru resgaļa nogrieznis (baļķis), gludi nodarināts, mizots, eksporta sortiments.
- sālīms koncentrēts gaļas buljons.
- žāvēt konservēt, apstrādājot (gaļas produktus, zivis) ar dūmu plūsmu; [kūpināt]{s:1254}
- ficīns Kosmētikas sastāvdaļa (ferments, kas ir tropisko koku piensulassastāvā, var būt ģenētiski modificēts), olbaltumvielu sadalītājs, lieto kosmētikā, mēdz lietot arī kā gaļas struktūras uzlabotāju, piena recināšanai, siera ražošanā, var izraisīt ādas, acu un gļotādas kairinājumus.
- blīzums krasa apaļkoku resgaļa caurmēra vai neapmalotu zāģmateriālu platuma palielināšanās, kad resgaļa caurmērs (platums) ne mazāk kā 1,2 reizes pārsniedz sortimenta caurmēru (platumu) 1 m attālumā no resgaļa.
- kreatofagija Kreofagija, gaļas lietošana barībai, gaļas ēšana.
- līķmuša Kukaiņu klases divspārņu kārtas mušveidīgo apakškārtas dzimta ("Calliphoridae"), metāliski spīdīgas zilas vai zaļas mušas, kuru kāpuri (gaļas "tārpi") pārtiek gk. no dzīvnieku līķiem, sasmakušas gaļas u. tml., bet dažkārt arī parazitē dzīvnieku ādā, zarnās; \~1500 sugu, Latvijā konstatēts 17 sugu.
- rulete Kulinārijas izstrādājums - cilindrveidīgi satīta, parasti pildīta, gaļa, šādā formā izveidota maltā gaļa; šādas gaļas veidojuma gabals, šķēle.
- pārkūpināt Kūpināt (zivis, gaļas produktus) vēlreiz, no jauna.
- veiteits kūpināta gaļa, desas.
- kūpinājumi Kūpināti, no sālītiem gaļas izstrādājumiem (šķiņķa, muguras gabaliem, krūtiņas, ruletes, filejas u. c.) izgatavoti pārtikas produkti.
- pārkūpināt Kūpinot pieļaut, ka (zivis, gaļas produkti) pārsniedz vēlamo gatavības pakāpi.
- nokveldināt Kveldināt un pabeigt kveldināt (gaļas produktus).
- tunlaiks Laiks, kamēr cūkgaļa tiek gatavota (cepta, vārīta).
- mājas kaza lauksaimniecības dzīvnieki ("Capra hircus"), kurus pēc izmantošanas virziena iedala piena, dūnvilnas, vilnas, piena – dūnvilnas – gaļas un gaļas – ādiņu kazās.
- BBQ Lēna gaļas, zivju vai dārzeņu gatavošana uz karstām oglēm; ierīce cepšanai uz oglēm; barbekjū.
- lāsana Lēsena - gaļas plēve.
- negaļa Liekā gaļa.
- brīvlops Liellops, kas netiek slaukts (vērsis, teļš, gaļas liellops).
- vērša gaļa liellopu gaļa.
- bīfs Liellopu gaļa.
- vēršgaļa Liellopu gaļa.
- antrekots Liellopu gaļas starpribu gabals, arī cepetis no tā.
- zvačkis Liels (gaļas) gabals.
- cimenis Liels gaļas gabals.
- dramblis Liels izēdējs, āmrija, negaļa.
- gaļīguma koeficients liemeņa gaļas un kaulu attiecība.
- LGK Liepājas gaļas kombināts.
- raumens liesa gaļa.
- bluzna Liesa gaļa.
- bluzme Liesa liellopu gaļa.
- čurks Lieto, lai atdarinātu troksni, kas rodas, piemēram, šķidrumam līstot, tekot tievā strūklā un (at)sitoties pret ko, arī gaļai cepoties.
- speķot Likt, spiest speķa, arī sīpola, ķiploka, burkāna gabaliņus īpaši iegrieztās vietās (cepamā, sautējamā gaļas gabalā).
- ieroča apvārsnis līmeniska plakne, kas iet caur šaujamieroča stobra tievgaļa nogriezuma centru.
- pogulis Linu pievārds (jo augļi pogas - pogaļas); pogainis.
- pogainis Linu pievārds (jo augļi pogas - pogaļas).
- pogurs linu pogaļa.
- galvgalis Linu pogaļa.
- gaugalis Linu pogaļa.
- knotaļa Linu pogaļa.
- kogars Linu pogaļa.
- koguris Linu pogaļa.
- kogurs Linu pogaļa.
- kukure Linu pogaļa.
- kukurs Linu pogaļa.
- poga Linu pogaļa.
- pauga Linu vai magoņu pogaļa.
- činkulis Lopa ciska, žāvētas gaļas gabals.
- govkopība Lopkopības nozare - govju audzēšana piena, gaļas, pārtikas un vieglās rūpniecības izejvielu ieguvei.
- kazkopība Lopkopības nozare - kazu audzēšana piena, gaļas, vilnas ieguvei.
- paugas Magoņu vai linu pogaļas, galviņas.
- gaļas virziena mājdzīvnieku šķirnes mājdzīvnieku šķirņu grupa, kuru galvenais produkcijas veids ir gaļa.
- putnkopība Mājputnu audzēšana gaļas un olu ieguvei; attiecīgā lauksaimnieciskās ražošanas nozare.
- mājputnu produktivitāte mājputnu spēja noteiktā laika periodā (mēnesī, gadā, izmantošanas periodā) ražot zināmu olu un gaļas daudzumu; produktinvitāti raksturo dējība, dzīvmasas pieaugums, barības izlietojums 10 olu vai 1 kg dzīvmasas pieauguma iegūšanai.
- riceklis Maltas (teļa) gaļas galerts.
- muzikantu gaļa maltas gaļas galerts.
- smalkā gaļa maltas gaļas galerts.
- kopķēze Maltas gaļas galerts.
- kopķēzis Maltas gaļas galerts.
- ķopķēzis Maltas gaļas galerts.
- kupķēzis Maltas gaļas galerts.
- zilte Maltas gaļas galerts.
- zilts Maltas gaļas galerts.
- pildeklis Maltas gaļas u. c. veida pildījums (piemēram, pīrāgiem, zivīm).
- ricenis Maltas teļa gaļas galerts.
- circeņi Mazi saceptas gaļas gabaliņi.
- circiņi Mazi saceptas gaļas gabaliņi.
- krikutiņi Mazi, sacepti gaļas gabaliņi; krikumi.
- krikumi Mazi, sacepti gaļas gabaliņi.
- pakrabināt Mazliet, neilgu laiku dalīt nost (ar zobiem) gaļas paliekas (no kaula); pagrauzt.
- pakribināt Mazliet, neilgu laiku dalīt nost (ar zobiem) gaļas paliekas (no kaula); pagrauzt.
- pakrubināt Mazliet, neilgu laiku dalīt nost (ar zobiem) gaļas paliekas (no kaula); pagrauzt.
- cingulis Mazs gaļas vai cita kā gabaliņš.
- medību produkcija medībās iegūtā savvaļas dzīvnieku gaļa, subprodukti un jēlādas.
- tamales Meksikāņu ēdiens - kukurūzas vai banānu lapu tīteņi ar kukurūzas mīklas un vistas vai cūkgaļas pildījumu.
- fajita Meksikāņu ēdiens: strēmelēs sagriezta grilēta asa gaļa; dažkārt kopā ar dārzeņiem, sieru u. c. ierullēta mīkstajā meksikāņu pankūkā tortijā.
- putasū mencu dzimtas rūpnieciskas nozvejas zivs; arī ēdiens no šīs zivs gaļas.
- speķa zoste mērce, no izkausētiem cūku taukiem un gaļas gabaliņiem.
- dresings Mērce, parasti auksta; ar to servē salātus un aukstos sakņu, zivju, gaļas ēdienus.
- grauds Mērķēšanas ierīces daļa, kas novietota uz stobra tievgaļa.
- čīča Miesa, gaļa.
- pluta Miesa, gaļa.
- nogalis Miežu akoti, vāji attīstīti, akotaini miežu graudi (ašķugali); sīki graudi; izkultas linu pogaļas.
- ļeperis Mīkstā gaļa, mīkstums.
- smērdesas Mīkstas desas, pagatavotas no cauraugušas, atcīpslotas cūkas gaļas, ko lieto smērēšanai uz sviestmaizēm.
- lekmenis Mīksts gaļas gabals.
- lekminis Mīksts gaļas gabals.
- lēmene Mīksts, lēverains gaļas gabals.
- ļocmenis Mīksts, taukains gaļas gabals.
- ca-ca Miniatūras stūpas vai Budu un Bodhisatvu figūras, kas izgatavotas vai nu no māliem, vai no sīki samaltiem gaļai nokauta dzīvnieka kauliem.
- mīkstums Muskuļaudu un saistaudu kopums (gaļai).
- mansafa Nacionālais ēdiens Jordānijā un arī citās Austrumu zemēs, ko gatavo no jēra gaļas, kas sautēta jogurta mērcē un tiek pasniegta kopā ar rīsiem.
- bomkante Neapdarināta dēļa slīpā mala, kam saglabāts koka (tievgaļa) apaļums.
- bašķis Negaļa, badakāslis, rīlis.
- kapeleti Nelieli itāļu pelmenīši, kas gatavoti no pastas mīklas un pildīti ar maltas gaļas un kartupeļu vai siera masu.
- dambīši Nelieli saceptas cūkgaļas speķa gabaliņi.
- teftelis Neliels apaļš vai iegarens vārītas, apceptas maltas gaļas veidojums, kas ir ēdams ar mērci.
- krimsls Neliels gabaliņš maizes vai gaļas.
- ķimsla Neliels gaļas gabals, kas ir atdalījies no lielāka gabala.
- klimbucis Neliels gaļas gabals.
- tauklerpa Neliels strēmeļveida tauku, taukas gaļas gabals; tauklarpa.
- tauklorpa Neliels strēmeļveida tauku, taukas gaļas gabals; tauklarpa.
- tauklarpa Neliels strēmeļveida tauku, taukas gaļas gabals.
- dramslis Neliels, savos taukos cepts gaļas gabaliņš.
- langets nepanēts šķēlēs ceptas gaļas ēdiens, ko gatavo no liellopu filejas tievās daļas, griežot gaļu slīpi 1–1,2 cm biezās šķēlēs.
- Nidzgal Nīcgaļa muiža, kas atradās Daugavpils apriņķa Līksnas pagastā.
- rolāde No cūkgaļas (parasti cūkas galvas) gatavota vārīta, presēta rulete ar olu, dārzeņu vai citu produktu pildījumu; veltnis.
- krūtsgabals No dzīvnieka kautķermeņa krūšu daļas izcirsts, izgriezts gaļas gabals.
- kilbasa No gaļas gatavota desa.
- ļumba No miltiem un gaļas gatavota maltīte (ko lieto kā diētu).
- biga No miltiem un piena savārīta putriņa, ko ēda pie gaļas vai kartupeļiem.
- kamas No neraudzētas kviešu miltu mīklas vārīti pīrādziņi, parasti ar gaļas pildījumu.
- pantags No olām, miltiem, gaļas gabaliņiem savārīts ēdiens.
- šķēle No pārtikas produkta (piemēram, maizes klaipa, gaļas, siera) atdalīts samērā plāns gabals.
- majonēze No zivīm vai putnu gaļas gatavots aukstais ēdiens šādā mērcē.
- grūdenis No žāvētas cūkgaļas (parasti no galvas ar šņukuru) un grūbām pagatavots ēdiens.
- grūteņi No žāvētas cūkgaļas (parasti no galvas ar šņukuru) un grūbām pagatavots ēdiens.
- šņārka Nocirstam kokam pie resgaļa iecirtuma pusē palikusī garākā mala.
- lēvari Nokareni gaļas gabali; gaļas atgriezumi.
- lēveri Nokareni gaļas gabali; gaļas atgriezumi.
- medījums Nomedīta dzīvnieka gaļa.
- putināt noņemt putas no gaļas zupas, kad tā sāk vārīties.
- nostrutināt Nosmelt putas no ūdens gaļai vāroties.
- nokribināt Notīrīt (parasti gaļas atliekas no kaula); nograuzt.
- nokrubināt Notīrīt (parasti gaļas atliekas no kaula); nograuzt.
- nopogaļāt Notraukt liniem pogaļas.
- nokūpināt Nožāvēt dūmos (zivis, gaļas produktus).
- gaļas milti olbaltumvielām bagāts barības līdzeklis – novārīti, izkaltēti un samalti pārtikai nederīgie gaļas atgriezumi un dzīvnieku iekšējie orgāni; izmanto putnu, cūku, arī jaundzīvnieku ēdināšanai, galvenokārt kombinētās spēkbarības sastāvā.
- olāknis Olu kultenis; gaļas gabaliņi sacepti ar olām.
- olātnis Olu kultenis; gaļas gabaliņi sacepti ar olām.
- ūlaknis Olu kultenis; gaļas gabaliņi sacepti ar olām.
- trihineloskops Optisks instruments, ar kuru var saskatīt trihinelu kāpurus starp kompresora plāksnēm saspiestos invadētas gaļas gabaliņos.
- karnifikācija Orgāna pārveidošanās gaļai līdzīgā masā.
- lānys otrās šķiras gaļa.
- putu (smeļamā) karote paliela plakana, caurumota karote putu noņemšanai vai biezumu, gaļas izņemšanai no zupas.
- putu smeļamā karote paliela, plakana, caurumota karote putu noņemšanai vai biezumu, gaļas izņemšanai no zupas.
- cepešbļoda Paliels (parasti iegarens), lēzens trauks cepeša vai cita gaļas ēdiena novietošanai.
- komanvīders Pankūka ar gaļas pildījumu.
- cepešpanna Panna produktu (piemēram, gaļas, mīklas) cepšanai cepeškrāsnī vai krāsnī.
- zlēmete Pārāk izmirkusi, piemēram, gaļa.
- karnisms Pārmērīga gaļas ēšana.
- cūka Pārnadžu kārtas lauksaimniecības dzīvnieks ar masīvu ķermeni un īsām kājām (audzē gaļas ieguvei), kas vēsturiski izveidots pieradinot meža cūkas.
- atgriezumi Pārpalikumi, gaļas gabali, kas paliek pāri no kautķermeņa, atdalot gaļu pirmajām divām gaļas šķirām.
- zilcs Pārtikas produkts, ko gatavo no gaļas, mēlēm, aknām u. c. subproduktiem.
- kūpināšana Pārtikas produktu (parasti gaļas, zivju, siera) konservēšana, apstrādājot ar īpašām dūmgāzēm, lai palielinātu produktu glabāšanās laiku un radītu specifisku garšu.
- Labvāržu pagasts pastāvēja bijušajā Rēzeknes apriņķī 1925.-1929. g., pārdēvēts par Bērzgales pagastu, līdz 1925. g. saucās Biržgaļa pagasts; teritorija mūsu dienās ietilpst Rēzeknes novada Bērzgales, Ilzeskalna, Lendžu un Vērēmu pagastā, kā arī Ludzas novada Mežvidu pagastā.
- žāvējums Paveikta darbība, rezultāts --> žāvēt (2); žāvēts (parasti gaļas) izstrādājums.
- pakūpināt Pažāvēt dūmos (zivis, gaļas produktus).
- kupāti Pēc izskata desai līdzīgs gruzīnu nacionālais ēdiens no gaļas (parasti cūkgaļas), sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām.
- makstene Pelēkā makstsēne ("Amanata vaginata", senāk "Amanitopsis vaginata"), himēnijsēņu klases atmateņu rindas mušmiru dzimtas ēdama lapiņsēne mēreni lielu pelēkbrūnu cepurīti, kam pamitra spīdīga virsa, un pagaru brūnu kātiņu, ap kura paplašināto pamatu diezgan liela maksts, gaļa balta un trausla.
- pepperoni Peperoni - itāļu virtuves ēdiens - no cūkas vai liellopa gaļas gatavota cietā desa, kuras masai pievienots daudz sīvo piparu.
- lauksaimniecības produkcijas pārstrādātāji personas, kas veic vai nodrošina lauksaimniecības produkcijas pirmapstrādi (to skaitā piena kombināti, gaļas kombināti, konservu kombināti, labības pārstrādātāji, cukurfabrikas), un lopbarības ražotāji, kas pārstrādā iepirktu neapstrādātu lauksaimniecības produkciju.
- soļanka Pikanta gaļas zupa ar šķiņķi, skābētiem gurķiem, olīvām u. tml.
- pīļkopība Pīļu audzēšana gaļas un olu iegūšanai; attiecīgā putnkopības nozare.
- peperoni Piparota liellopa un cūkgaļas desa.
- kami Pīrādziņi no neraudzētas kviešu mīklas, parasti ar gaļas pildījumu.
- čebureks Pīrādziņš no neraudzētas mīklas ar jēra gaļas un garšvielu pildījumu.
- lēna Plāna tauku kārta gaļai, putrai virsū.
- sotē plānās šķēlēs sagriezta un sviestā apcepināta gaļa.
- lazanja Platas, plānas makaronu plāksnītes; ēdiens, ko gatavo no šādām plāksnītēm, tās kārtojot pamīšus ar maltas gaļas vai dārzeņu slāni un pievienojot rīvētu sieru.
- plunksna Plēvaina, cīpslaina gaļa.
- pole Pogaļa (auglis).
- pole Pogaļa (auglis).
- bodziņa Pogaļa (piemēram, magoņu).
- kugurs Pogaļa.
- pampaļa Pogaļa.
- pauriņš Pogaļa.
- pogulis Pogaļa.
- poļa Pogaļa.
- uļas Pogaļa.
- kugurains Pogaļains.
- poguļains Pogaļains.
- polains Pogaļains.
- bigošs Poļu nacionālais ēdiens - sautējums no cūkgaļas, speķa, sīpoliem, baltajiem galviņkāpostiem un sēnēm.
- karnofobija Pretīgums pret gaļas ēdieniem.
- pavirza Prīmulu dzimtas ģints ("Anagallis"), viengadīgi lakstaugi ar apaļu vai četršķautņainu stulbāju, ziedi aktinomorfi, divdzimumu ar divkāršu apziedni, auglis - lodveida pogaļa; \~24 sugas, Latvijā konstatētas 2 sugas.
- liesās gaļas iznākums procentuāla kautmasas liesās gaļas daudzuma attiecība pret visu kautmasu.
- Latvijas tumšgalves pussmalkvilnas gaļas-vilnas aitu šķirne, izveidota Latvijā 1922.-1940. g., vietējās rupjvilnas un pusrupjvilnas aitas krustojot ar angļu īsvilnas aitu šķirnēm.
- pērļvista putnu klases vistveidīgo kārtas fazānu dzimtas suga ("Numida meleagris"), putns ar zilganpelēku apspalvojumu, kam raksturīgi balti plankumi, savvaļā sastopama Āfrikā; daudzviet audzē gaļas ieguvei.
- ekstra kategorija realizētās cūkgaļas kvalitātes kritērijs, kas nosaka, ka liemeņa masai jābūt 56–72 kg un zemādas speķa biezumam ne lielākam par 2,5 cm.
- gallerts Receklis, želeja, aukstā gaļa.
- aspiks Receklis, želejveida masa, kas rodas sabiezējot šķidrumam, kurā vārīta gaļa, kauli, zivis.
- rēdzināt Rēdzināt gaļu - ļaut gaļai sarecēt.
- RGKK Rīgas gaļas un konservu kombināts.
- rieziks Rīvētu kartupeļu un gaļas sacepums.
- riezis Rīvētu kartupeļu un gaļas sacepums.
- rodmens Rodmenis - gaļa bez kauliem, liesā jeb muskuļu gaļa.
- sarmale Rumāņu ēdiens no maltas gaļas bumbiņām un kāpostu sautējuma.
- apsmakt Sabojāties, sākt smakot (gaļa).
- musaka Sacepums no maltās gaļas, baklažāniem un citiem dārzeņiem.
- cīcari Sagrauzdēti tauku, gaļas gabaliņu krikumi.
- cīceri Sagrauzdēti tauku, gaļas gabaliņu krikumi.
- foršmaks sākotnēji Austrumeiropas ēdiens, kas gatavots no sāļas maltas zivs vai gaļas; dažādi šī ēdiena varianti ir īpaši izplatīti Aškenazi ebreju un somu virtuvē; dažas šķirnes ir zināmas arī ukraiņu, poļu un krievu virtuvē.
- faršs Samalta zivju, medījumu vai mājlopu, mājputnu gaļa, ko izmantoja pildījumam pīrādziņos, pastētēs u. c.
- paliesums Samērā liesa gaļa.
- želeja Sarecējis gaļas vai zivju novārījums; savā novārījumā sarecējusī gaļa vai zivs.
- virteņi Sarīvētu kartupeļu pīrāgi ar smalki grieztas gaļas, sīpolu, biezpiena un garšvielas pildījumu.
- sausdaunas Sautdaunsu aitas - īsvilnas gaļas aitu šķirne.
- sautdauņi Sautdaunsu aitas - īsvilnas gaļas aitu šķirne.
- soutdouni Sautdaunsu aitas - īsvilnas gaļas aitu šķirne.
- tušonka Sautētas gaļas konservi.
- galerts Savā novārījumā sarecināta gaļa vai zivs.
- sīksme savienojumā "sīksmes gaļa" - aitas vai liellopu gaļa, ko izmanto galertam
- Švīces govis sena piena-gaļas govju šķirne, kas izveidota Šveicē no vietējām govīm; ātraudzīgas, ar stipru skeletu un labi attīstītu muskulatūru; apmatojums pelēkbrūns, mugura un kājas gaišas.
- čevapčiči Serbu ēdiens no maltas liellopu gaļas un maltas cūkgaļas ar garšvielām; arī grilētas maltas gaļas desiņas ar sīpoliem.
- konkubīna Sieviete, kas dzīvoja ar vīrieti konkubinātā; mīļākā; draugaļa.
- ancīši Sīkos gabaliņos sagriezta un sacepta cūkas gaļa.
- kuldeņi Sīkos gabaliņos sagriezti kautas aitas gaļas pārpalikumi, ko pēc attīrīšanas izmantoja zupas vārīšanai.
- cenči Sīkos gabaliņos sagriezti un uz pannas sacepti (izčurkstināti) speķa un gaļas gabaliņi.
- ļerpata Sīks gabaliņš; (gaļas) atgriezums; palieka.
- čirpa Sīks gaļas gabals.
- čingurs Sīksts gaļas gabals no locītavas.
- sīpolklopsis Sīpolsitenis - izdauzītas, ar sīpoliem saceptas liellopu gaļas šķēles.
- sitnis Sitenis - ēdiens, ko gatavo no šķēlēs sagrieztas un ar gaļas āmura palīdzību izdauzītas gaļas.
- klopsis Sitenis (gaļas ēdiens).
- izklapēt Sitot (ar āmuru), padarīt plānāku, mīkstāku (gaļas šķēli).
- izklopēt Sitots (ar āmuru), padarīt plānāku (gaļas šķēli).
- sivēngaļa Sivēna gaļa.
- skranči Skrandži - ēdiena piedeva, aizdars no sačurkstinātiem taukiem un sīkiem gaļas gabaliņiem.
- skrimšķis Skrimslis; mīksts kauls no vārītas gaļas.
- Kreicfelda-Jakoba slimība slimība, kuras rezultātā tiek bojātas cilvēka smadzeņu šūnas; slimību izraisa ar tā saukto govju trakuma slimību inficēto mājlopu gaļas lietošana uzturā.
- frikasē Smalki sagriezta (sautēta) gaļa vai zivs ar piedevām.
- kokmateriālu marķēšana sortimenta veida, tievgaļa diametra vai darba izpildītāja šifra atzīmēšana ar krītu vai krāsu uz kokmateriāla tievgaļa.
- konsomejs Spēcīgs novārījums, buljons no gaļas.
- lašiņa Speķis, trekna gaļa; žāvēta, vītēta gaļa.
- lašinis Speķis, trekna gaļa.
- švetne Strēmele (gaļas).
- aizciršana Stumbra ieciršana koka resgalī, lai to nogāztu vēlamā virzienā un novērstu resgaļa plīsumu.
- etufade Sutināta gaļa.
- abāda Svaigas cūkgaļas (tikko kautas) un kāpostu ēdiens.
- abēda Svaigi kautas cūkas gaļas ēdiens, gan zupa, gan arī cepta gaļa; skābu kāpostu zupa ar svaigu cūkas gaļu un aknām, ar vai bez miežu putraimiem.
- tako Sviestmaize (sendvičs) meksikāņu stilā: uz meksikāņu pankūkas tortijas liek pildījumu pēc izvēles (gaļa, desa, dārzeņi, mērces, salāti u. tml.) un sarullē vai arī pārklāj ar otru pankūku.
- bekons Šādas gaļas produkts (mazsālīts vai žāvēts).
- šarolē Šarolē govis - gaļas liellopu šķirne, kas izaudzēta Francijā.
- lēvere Šaura ādas vai gaļas josla; arī strēmele.
- rūta Šīs dzimtas ģints ("Ruta"), daudzgadīgs augs, kam ir pelēki zaļganas divkārt vai trīskārt plūksnainas lapas, dzelteni ziedi un auglis - pogaļa, \~60 sugu.
- klopši Šķērsām sagriezti liellopu gaļas gabaliņi, parasti no t. s. filē gabala.
- gaļīgs Tāds (dzīvnieks), no kura var iegūt daudz gaļas (1).
- košer- Tāds (par pārtiku un vietu, kur šo pārtiku pārdod, gatavo, ēd), kas ir saskaņā ar ebreju likumiem (piem., košergaļa).
- cauraudzis tāds gaļas gabals, kur treknums mijas ar liesumu (parasti par cūkgaļu)
- kogurens Tāds, kam ir daudz un labas pogaļas (par liniem).
- pogaļains Tāds, kam ir daudzas pogaļas.
- poļains Tāds, kam ir pogaļas.
- gaļnieks Tāds, kas ēd daudz gaļas.
- vucininis Tāds, kas ir no auna iegūts (parasti gaļa).
- žļaga Tas (piemēram, maize), kas ir jēls, nav labi izcepis; tas (piemēram gaļa), kas apstrādē ir kļuvis ūdeņains, par daudz izšķīdis.
- cirpuļi Taukos sacepināti dažādi cūkgaļas sīkumi, tai skaitā speķis, nieres.
- ņerbulis Tauks, negaršīgs gaļas gabals.
- dūmotava Telpa, ēka gaļas vai zivju dūmošanai.
- teļgaļa Teļa gaļa.
- trīcene Teļa gaļas galerts.
- ērkšķene Tievās gaļas strēles, kas atrodas abpus cūkas mugurkaulam.
- vītēties Tikt žāvētam (par gaļu, gaļas izstrādājumiem).
- tītargaļa Tītara gaļa.
- dalma Tīteņi no maltās gaļas (parasti aitas gaļas), kas ietīti vīnogu lapās; dolma.
- Diomēda zirgi Trāķijas valdnieka Diomēda, Areja un Kirēnes dēla, varenie zirgi, kas pārtika no cilvēka gaļas.
- truškopība Trušu audzēšana gaļas, ādu, vilnas ieguvei; attiecīgā lauksaimnieciskās ražošanas nozare.
- TGK Tukuma gaļas kombināts.
- šurpa Turkmēņu ēdiens, liellopu vai jēra gaļas zupa ar zirņiem.
- guļašs Ungārijā iecienīts, stipri vircots (gk. ar papriku, ķiplokiem, majorānu un vīnu) sagrieztas un sutinātas vēršgaļas ēdiens.
- sautējums Uz lēnas uguns nelielā šķidruma daudzumā vārīta gaļa, saknes; šādā veidā gatavots ēdiens.
- grillade Uz restēm cepta gaļa.
- lopkautuve Uzņēmums, kurā kauj gaļas dzīvniekus un veic kautķermeņu pirmapstrādi.
- subprodukti Uzturā izmantojami dzīvnieku iekšējie orgāni; viszemākās kvalitātes gaļas produkti (piemēram, kājas, galvas).
- polloveģetārisms Uzturs, kurā nav citu gaļas produktu kā tikai putnu gaļa.
- peskoveģetārisms Uzturs, kurā nav gaļas produktu, bet iekļautas tikai zivis vai citi ūdens dzīvnieki.
- līķskudrulītis Vaboļu kārtas dzimta ("Korynetidae"), Latvijā konstatētas 3-4 sugas, vaboļu ķermenis 4-5 mm garš, sastopamas uz dzīvnieku līķiem, bojātiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, kūpinātas gaļas, dažkārt grauž vilnu vai pat sālītu speķi.
- milžbruņurupuči Vairākas senas sauszemes bruņurupuču dzimtas sugas, fitofāgi, oldējēji, vairākums iznīcināti (gaļas un olu ieguves dēļ), saglabājušās tikai 2 sugas.
- VGK Valmieras gaļas kombināts.
- atvārīt Vārīt, kamēr atdalās (piemēram, gaļa no kauliem).
- cimslis Vārīta cūkas gaļa.
- servelāts Vārīta desa no liellopu gaļas ar speķi.
- zilcdesa Vārīta desa, ko gatavo no vārītas gaļas, vārītām cūku vai liellopu kājām, galvām, mēlēm u. c.
- vira Vārīts šķidrs ēdiens, kas iegūts no gaļas, zivju, dārzeņu novārījuma vai labības izstrādājumu novārījuma; zupa (1).
- zupa Vārīts šķidrs ēdiens, kas iegūts no gaļas, zivju, dārzeņu novārījuma vai labības izstrādājumu novārījuma.
- storaksi Vasarzaļi un mūžzaļi koki un krūmi ar ādainām lapām, ziedi parasti balti, smaržīgi ķekarā, auglis - kaulenis vai pogaļa; subtropos un tropos jūru piekrastēs \~130 sugu.
- vēdergabals Vēdera apvidus gaļas gabals (kautķermenim).
- pelcītis Vējmietiņu dzimtas ģints ("Peplis"), nelieli viengadīgi lakstaugi, ziedi nelieli, divdzimumu ar divkāršu apziedni un paplašinātu ziedgultni, auglis - lodveida pogaļa; 4 sugas, Latvijā - 1 suga.
- vidriece Vidriecis - gaļas viducis; speķis.
- vidrietis Vidriecis - gaļas viducis; speķis.
- stērcele Viena no sijām skurstenī ar āķiem žāvējamai gaļai.
- desu masa viendabīgā saistītā masā sastrādāta gaļa, sāls, garšvielas, ūdens un ūdeni saistošas vielas.
- pontedērijas Viendīgļlapju klases liliju apakšklases liliju rindas dzimta ("Pontederiaceae"), ūdensaugi, kas peld vai sakņojas substrātā, aug arī purvos, gk. tropos un subtropos, auglis - pogaļa; 7 ģintis, \~30 sugu.
- strelīcija viendīgļlapju klases, banānu dzimtas apakšdzimta ("Strelitziaceae"), lakstaugi ar ādainām lapām divās rindās un nekārtniem ziediem laivveida seglapas žāklē, auglis - pogaļa, aug tropos, gk. Dienvidāfrikā un Dienvidamerikā; 3 ģintis, 7 sugas; audzē arī kā krāšņumaugus.
- dzēstra Viendīgļlapju ūdensaugs ar alojei līdzīgām, biezām un gaļainām, zobenveidīgām dzeloņaini zobotām robustām lapām tumši zaļā krāsā.
- krāšņa Vieta skurstenī gaļas žāvēšanai.
- smalkvilnas aitas vilnas vai vilnas-gaļas, arī gaļas-vilnas virziena aitu šķirnes ar vienveida smalku vilnu, kas sastāv no dūnvilnas.
- čirstaklis Virs galvgaļa pagarināti gultas stabiņi, starp kuriem piestiprināta kārts drēbju pakāršanai.
- vistkopība vistu audzēšana olu un gaļas ieguvei; attiecīgā lauksaimnieciskās ražošanas nozare.
- paipala vistveidīgo kārtas fazānu dzimtas suga ("Coturnix coturnix", senāk "Tetrao coturnix", arī "Ortygion coturnix"), neliels dzeltenīgi brūns vai raibs vistveidīgo kārtas putns, Latvijā aizsargājams; audzē olu un gaļas ieguvei; puspelēda; putpelava.
- veterinārdepartaments Zemkopības ministrijas struktūrvienība, kas pārzina mājkustoņu un mājputnu, bišu un zivju veselības aizsardzību, gaļas, piena, to produktu un visu pārējo animālo uzturvielu un dzīvnieku jēlvielu veterinārsanitāro uzraudzību.
- atlaupeņi Zemnieku ēdiens ziemā no putraimiem un kartupeļiem, ar nelielu gaļas piedevu.
- pekars Zīdītāju klases pārnadžu kārtas dzimta ("Tayassuidae"), vidēji liels neatgremotājs ar smirdoša sekrēta dziedzeri uz muguras, sastopams no ASV dienvidrietumu daļas līdz Argentīnas ziemeļiem, tiek medīts gaļas un ādas ieguvei, 2 sugas.
- vārpste Ziedu sastats, vārpa ar gaļainu resnu asi (vālīte).
- kuskuss Ziemeļāfrikas izcelsmes ēdiens, gatavots no kviešu graudiem (vai granulām), sakņaugiem un ceptas gaļas ar pikantu mērci, to pasniedz kā pamatēdienu vai kopā ar augļiem kā desertu; kus-kus.
- pemmikans Ziemeļamerikas indiāņu un arī mednieku iecienīts ēdiens: saspiesta aļņa gaļa skārda kārbā.
- mēslu muša zila vai zaļa muša, kuras kāpuri attīstās gaļā, līķos, mēslos (piemēram, gaļas muša, līķu muša).
- zirggaļa Zirga gaļa.
- hipofagija Zirgu gaļas lietošana cilvēku uzturam.
- baltā gaļa zivju, putnu, arī teļa gaļa.
- zivju fileja zivs gaļa bez asakām.
- zoskopība Zosu audzēšana gaļas un olu ieguvei; attiecīgā putnkopības nozare.
- circeņzupa Zupa ar gaļas, tauku sačurkstinātu gabalu piecepumu.
- batviņas Zupa, ko gatavo no gaļas buljona (dažkārt arī ar gaļu), bietēm, burkāniem u. c. saknēm, pievienojot krējumu un garšvielas; bačiņas.
- bočiņi Zupa, ko gatavo no gaļas buljona (dažkārt arī ar gaļu), bietēm, burkāniem u. c. saknēm, pievienojot krējumu un garšvielas; bačiņas.
- borciņi Zupa, ko gatavo no gaļas buljona (dažkārt arī ar gaļu), bietēm, burkāniem u. c. saknēm, pievienojot krējumu un garšvielas; bačiņas.
- bučiņi Zupa, ko gatavo no gaļas buljona (dažkārt arī ar gaļu), bietēm, burkāniem u. c. saknēm, pievienojot krējumu un garšvielas; bačiņas.
- baršķi Zupa, ko gatavo no gaļas buljona (dažkārt arī ar gaļu), bietēm, burkāniem u. c. saknēm.
- plaktene Zvagulis - cūknātru (vīrceļu) dzimtas parazītisks lakstaugs (nezāle) ar dzelteniem ziediem, plakanu četrdaļīgu kausu, kurā nogatavojušās pogaļas, piemēram, vējā, skan.
- plaktiņš Zvagulis ("Rhinanthus") - cūknātru (vīrceļu) dzimtas parazītisks lakstaugs (nezāle) ar dzelteniem ziediem, plakanu četrdaļīgu kausu, kurā nogatavojušās pogaļas, piemēram, vējā, skan.
- izžaudēt Žāvējot (parasti dūmos), panākt, ka (piemēram, gaļa, zivis) iegūst vēlamo gatavības pakāpi.
- izžāvēt Žāvējot (parasti dūmos), panākt, ka (piemēram, gaļa, zivis) iegūst vēlamo gatavības pakāpi.
- vītēt Žāvēt (gaļu, gaļas izstrādājumus); kaltēt.
- kūpināt Žāvēt dūmos (zivis, gaļas produktus).
- raumins Žāvēta gaļa.
- kareika Žāvēta krūtiņa (gaļa).
- koreika Žāvēta krūtiņa (gaļa).
- kastradina Žāvētas gaļas nosaukums Dalmacijā un Melnkalnē.
- kumpelis Žāvēts cūkgaļas šķiņķis; kumpis (2).
- aspika Želejveidīga masa, receklis, kas rodas noteiktu vielu iedarbībā, sabiezējot šķidrumam, kurā vārīta (cepta, sutināta) gaļa, kauli, zivis.
gaļa citās vārdnīcās:
MLVV
LLVV
MEV
LTG T